Music

R.I.P. GURU

  1. Newschevron right
  2. R.I.P. GURU
Keith Edward Elam, beter bekend als Guru, is vandaag precies een jaar geleden overleden. De andere helft van het wereldberoemde hiphop duo Gang Starr, overleed 19 april 2010 aan de gevolgen van een hartaanval. Guru werd slechts 48 jaar oud.

Keith Elam werd geboren op 17 juli 1961 in Roxbury, Massachusetts. Zijn rap carrièrre begon hij op 24 jarige leeftijd onder de naam MC Keithy E maar veranderde het later naar Guru, Gifted Unlimited Rhymes Universal. In 1987 vormde hij samen met DJ Mark the 45 King de groep Gang Starr en brachten ze drie platen uit op Wild Pitch Records.

In 1989 wilde Mark the King 45 niet meer verder en al snel kwam Guru in contact met DJ Premier. In hetzelfde jaar brachten ze de single 'Words I Manifest' uit van hun eerste album No More Mr Nice Guy.

Gang Starr - Words I Manifest
Tot en met 2003 produceerden ze samen zes albums die er voor zorgden dat ze niet meer uit de hiphop wereld weg te denken waren. Vooral de CD's Step in the Arena, Daily Operation, Hard to Earn en Moment of Truth werden door critici lovend beoordeeld. De albums Moment of Truth en Full Clip: A Decade of Gang Starr behaalden allebei de gouden status in Amerika.

In 1993 bracht Guru zijn eerste solo CD uit genaamd Guru's Jazzmatazz vol. 1. Hierop werkte hij met verschillende artiesten als Donald Byrd, N'Dea Davenport, MC Solaar en Roy Ayers. Op zijn tweede Jazzamatazz album werkte hij samen met Chaka Khan, Ramsey Lewis, Brenford Marsalis en Jamiroquai. Jazzmatazz vol. 3 werd minder positief ontvangen ondanks dat het bol stond van geweldige samenwerkingen. Oud gedienden als Herbie Hancock en Isaac Hayes werkten mee aan het album. In 2007 bracht hij zijn vierde en laatste Jazzmatazz uit.

Guru - Trust Me
Nadat hij samen met Solaar in 2009 het album Guru 8.0: Lost and Found had uitgebracht, stond op de planning om met Premier samen een nieuw album te gaan maken. Helaas is het nooit zo ver gekomen, in verband met het overlijden van de MC.

Door de jaren heen heeft God is Universal: he is the Ruler Universal, met een waslijst aan artiesten samengewerkt. House of Pain, Neneh Cherry, De La Soul en ook de Nederlandse DJ Ferry Corsten, zijn slechts een paar namen.

Vorig jaar maakte DJ TLM een mixtape die in het teken stond van Guru. Hieronder kan je 'm beluisteren en eventueel downloaden.

DJ TLM - Gang Starr Special (GURU R.I.P.)Tracklist:


1. Alongwaytogo
2. Full Clip
3. B.Y.S.
4. The ? Remains
5. Step In The Arena
6. Mass Appeal
7. Check The Technique
8. I’m The Man
9. Gotta Get Over
10. 2 Deep
11. Take Two & Pass
12. Mostly The Voice
13. F.A.L.A.
14. Dwyck
15. Words I Manifest (rmx)
16. Now You’re Mine
17. Code Of The Streets
18. The Ownerz
19 . Skillz
20. Take It Personal
21. Jazz Thing
22. Who’s Gonna Take The Weight
23. Ex Girl To Next Girl
24. Moment Of Truth
25. Just to Get a Rep
Ster advertentie
Ster advertentie