Music

YouTube overweegt videoclips zoals Despacito te blokkeren in Europa en dit is waarom

foto: youtube/luisfonsi
  1. Newschevron right
  2. YouTube overweegt videoclips zoals Despacito te blokkeren in Europa en dit is waarom

Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee is de best bekeken videoclip ooit op YouTube met 5,7 miljard views, maar er bestaat een kans dat YouTube deze video en anderen voor ons in Europa gaat blokkeren vanaf 2021. Tech-journalist Ger de Gram van Computer Totaal legt uit waarom.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Artikel 13

Die blokkade van Despacito kan plaats gaan vinden door nieuwe Europese wetgeving die mogelijk al in 2021 van kracht zou kunnen zijn. Wet nummertje dertien die door het Europarlement is aangenomen, is volgens Ger de Gram de sleutel tot alles. Websites zoals Facebook en YouTube worden door de nieuwe wet verantwoordelijk voor zaken als licenties en copyright en daar zijn ze niet blij mee.

YouTube verantwoordelijk

Een videoclip bevat vele auteursrechten, van geluidsopnames tot uitgeversrechten. Ondanks dat YouTube deels met verschillende partijen heeft, blijven bepaalde rechthebbenden onbekend. Daardoor wordt in dit geval YouTube door artikel dertien aansprakelijk voor bijvoorbeeld een Despacito-clip. Daar gaan ze zich natuurlijk niet aan wagen en daarom is de kans groot dat ze de videoclip in Europa zullen gaan blokkeren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie