Music

Dit is waarom het album van Solange Knowles zo belangrijk is

  1. Newschevron right
  2. Dit is waarom het album van Solange Knowles zo belangrijk is

Solange Knowles wordt de opvolger van Nina Simone genoemd: een zwarte zangeres die zich boos maakt over discriminatie en racisme. Het zusje van Beyoncé is misschien nog wel feller dan Queen B. Haar volledige album 'A Seat At The Table' wijdde ze aan de gevoelens van de zwarte gemeenschap. Cultureel producent Stephanie Afrifa was te gast in De Wereld Draait Door om te praten over de belangrijke boodschap die Solange wil overbrengen.

Reflectie

Met commentaren als ''Dit is het leven van zwart Amerika'', blijkt Solange precies de vinger op de zere plek te leggen. Ze neemt krachtig stelling in het Amerikaanse burgerrechtendebat. Het album laat de zwarte vrouw reflecteren op de pijn van de gemeenschap. Maar dat betekent niet dat er mensen worden buitengesloten. 'A Seat At The Table' begint met de woorden van Tina Knowles-Lawson, de moeder van Beyoncé en Solange.

''Pro-black betekent niet dat je anti-white bent.''

Wij en zij

Solange zingt letterlijk ''This shit is for us''. Maar waarom wordt er eigenlijk gesproken over wij en zij? ''Is het album dan helemaal niet voor mij?'', vraagt Matthijs van Nieuwkerk zich af. Volgens Stephanie is het juist ook voor de witte gemeenschap een belangrijk album, omdat het helpt te begrijpen wat er speelt bij de zwarte gemeenschap.

dit haar is van mij

Solange heeft één track genaamd 'Don't touch my hair'. Als je als zwarte vrouw niet wilt dat je haar aangeraakt wordt, word je al snel afgeschilderd als ''angry black woman''. Boos zijn wordt de zwarte gemeenschap vaak kwalijk genomen. Solange gebruikt het haar als metafoor voor het lichaam van de zwarte vrouw, de geschiedenis die elke vrouw heeft gevormd tot wie zij nu is. Het haar is kwetsbaar en dat zal het altijd blijven.

''Ze weten niet wat het betekent voor mij. Waar we zijn geweest, waar we vandaan komen. Weet, dit haar is van mij. Het was een lange weg. Ik gaf het tijd, maar dit is van mij.''

FORMATION

Tijdens de Superbowl Halftime Show maakte ook Beyoncé een belangrijk statement over de black community. Toch verschilt Solange van haar zus. Solange trekt het veel meer naar haar eigen persoonlijke leven, terwijl Beyoncé juist de grote lijnen in de problematiek aankaart.

''Solange is veel rauwer en authentieker. Beyoncé is veel gepolijster.''

Bekijk het volledige interview hieronder terug:

Ster advertentie
Ster advertentie