Music

Shakira's WK-nummer de diXte

  1. Newschevron right
  2. Shakira's WK-nummer de diXte
Voor het aankomende WK in Zuid Afrika zijn al tal van liedjes verschenen, maar het enige officiële nummer is Waka Waka van Shakira. Het is tevens de diXte van deze week! In het vrolijke lied wordt gebruikt gemaakt Afro-Colombiaanse en Caribische soca ritmes met Zuid Afrikaanse gitaren.

Het refrein kan je bekend in de oren klinken, want de Domincaanse groep Las Chicas Del Can scoorde er eind jaren '80 een hit mee. Het lied El Negro No Puede werd vervolgens weer gecoverd door de Surinamers van Trafassi. Toch zijn het beide covers van een Kameroens lied dat populair is bij Afrikaanse legers. Een groep presidentiële soldaten vormde de groep Zangalewa en scoorde er een grote Afrikaanse hit mee in 1986.

Goed doel

De diXte van Shakira is uitgebracht in een pop, club en Afrikaanse versie. Ook wordt er momenteel gewerkt aan een Engelse versie van Waka Waka die op de cd 'Listen Up: The Official 2010 World Cup Album komt te staan. Het album ligt vanaf 31 mei in de winkels.

Alle opbrengsten van het nummer gaan naar een goed doel van de FIFA. Het uiteindelijk doel is om op 20 locaties in Afrika centra op te zetten waar men terecht kan voor educatie, medicatie en voetbal clinics.

'Verschrikkelijk'

Niet iedereen is blij met Shakira's Waka Waka. Er zijn veel negatieve geluiden te horen, omdat men het jammer vind dat er een Zuid-Amerikaanse artiest is gekozen voor het WK lied. Dit terwijl het op het Afrikaanse continent barst van muzikaal talent.

De Zuid Afrikanen spreken van een 'verschrikkelijk' nummer. Dit komt natuurlijk doordat er een Kameroens nummer gebruikt is voor de track. Ze vinden het respectloos dat zoiets gebeurd terwijl het wereldkampioenschap plaats vindt in hun land. Ze verwachten dan ook stappen van de Zuid Afrikaanse president. Het lijkt heel onwaarschijnlijk dat deze keuze terug gedraaid wordt nu de marketingmachine rondom Shakira al losgebarsten is.

Shakira - Waka Waka
Zangalewa (Kameroens nummer uit 1986)
Las Chicas Del Can - El Negro No Puede
Trafassi - Waka Waka

Ster advertentie
Ster advertentie