Music

Nija (21) is de getalenteerde dame achter hits van Beyoncé, Cardi B, Meek Mill en Chris Brown

  1. Newschevron right
  2. Nija (21) is de getalenteerde dame achter hits van Beyoncé, Cardi B, Meek Mill en Chris Brown

Maak kennis met Nija Charles, de 21-jarige dame achter hits van artiesten als Beyoncé, Jay Z, Cardi B, Sean Paul en Chris Brown. Deze getalenteerde dame uit New York begon ooit beats te maken op een kleine keyboard, maar werd uiteindelijk een gewilde songwriter. Ze vertelde erover in een interview met ABC News.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik was twee jaar geleden nog bij hun concerten en nu sta ik in de studio met hen."

Mini-keyboard

De carrière van Nija begon met een mini-keyboard, die ze op haar dertiende van haar moeder kreeg. Ze begon meteen met het maken van beats en later ging ze daar ook op zingen. "Toen begonnen mensen te zeggen: 'Ja de beats zijn leuk, maar wie zingt er eigenlijk?'" En zo rolde Nija in de wereld van het songwriten.

Een paar jaar later begon Nija te studeren aan de Universiteit van New York. In haar studentenkamer ging ze nog steeds door met het maken van beats en het opnemen van lyrics. "Ik postte snippets op Instagram en zo kwam het onder de aandacht van A&R's en producers. Zo begon ik mijn netwerk op te bouwen." Uiteindelijk kwam het zo ver dat ze elke week tussen New York en LA op en neer vloog. Ze besloot daarom te stoppen met haar studie, naar LA te verhuizen en zich fulltime op muziek te focussen.

"Eerlijk gezegd dacht ik: wauw, dit is het begin van mijn carrière."

Grammy's

Inmiddels heeft Nija al hele mooie dingen bereikt. Zo was ze betrokken bij het maken van het Grammy-winnende Everything is Love-album van Beyoncé en Jay Z. Ook schreef ze tracks voor Cardi B's album Invasion of Privacy, dat bekroond werd met een Grammy for Best Rap Album.

Zeldzaam

"Elke keer als ik in een kamer vol mannen sta, heb ik het gevoel dat ik me moet bewijzen. Ik denk dat je als vrouw niet zoveel respect krijgt." Nija vertelt dat het niet makkelijk is als vrouw in de muziekindustrie. Dat bevestigt ook Cardo, de legendarische producer van tracks als God's Plan:

"Dat ze een songrwiter is, en niet alleen dat, maar echt een hele getalenteerde songwriter, in een door mannen gedomineerde wereld, is heel zeldzaam, begrijp je? Ze is eigenlijk de weg aan het vrijmaken voor meer vrouwen om te doen wat zij doet en dat is geweldig."

Acteren

Omdat Nija ook hits schrijft voor mannelijke rappers - zo schreef ze bijvoorbeeld Uptown Vibes voor Meek Mill - moet ze zich soms helemaal proberen in te leven in hun wereld. En daar komt soms wat acteren bij kijken: "Ik heb nog nooit ervaren wat zij ervaren, maar ik luister hun muziek en kijk films. Ik probeer dat vast te leggen, en ook te luisteren naar hun verhaal. Dat is mijn werk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doelen

Nija is op haar jonge leeftijd al supergoed bezig. Toch heeft ze nog heel wat doelen voor 2019. Dit jaar nog wil ze onder andere drie top tien-nummer geschreven hebben, een nummer 1-hit scoren en weer beats gaan maken. Ook hoopt ze ooit nog op een solocarrièr.

"Ik ga samenwerken met grote artiesten en ik kijk ernaar uit om dat naar buiten te brengen."

Ster advertentie
Ster advertentie