Music

Halloween: verkleedfeest of satanisme?

  1. Newschevron right
  2. Halloween: verkleedfeest of satanisme?
Het jaarlijkse griezelfeest Halloween waarop enge pompoenen de nacht verlichten barst vanavond los. Het afgelopen weekend waren de verkleedfeesten niet aan te slepen, maar vanavond is het echt tijd voor kinderen om in enge outfits langs de deuren te gaan en snoep op te halen. Maar wat is het eigenlijk? De een noemt het een feest voor duivelaanbidders, de ander een Keltische traditie.

Halloween

Halloween zoals wij dat tegenwoordig kennen, is een mengeling van drie feesten: ‘Samhain’ van de Kelten, ‘Pomona’ van de Romeinen en ‘Allerheiligen’ van de Christenen. Het feest vindt plaats op 31 oktober, wat de afsluiting van het oude jaar is volgens de Iers-Keltische kalender. We vieren dus eigenlijk een soort oudejaarsavond, maar dan verkleed en met pompoenen en snoepjes als aankleding van de avond.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F65482963&show_artwork=true"></iframe>
{/source}

Kelten

De verkleed- en schminktraditie komt voort uit de Keltische traditie. Zij geloven dat de geesten van de overledenen op oudejaarsavond terugkwamen om een lichaam in te nemen. Om de geesten af te schrikken droegen de Kelten maskers tijdens Samhain. Alle snoep werd voor de deur neergelegd om met rust gelaten te worden. Daarnaast dient de avond ook als oogstfeest, waarbij het binnenhalen van de oogst en het inzaaien centraal stond. De Ierse immigranten brachten Halloween in de negentiende eeuw naar de Verenigde Staten, waar de traditie voortgezet werd tot de vorm zoals we die vandaag de dag kennen.

Romeinen

De Romeinen vierden Halloween op hun eigen manier en noemden het Pomona. Hierbij werden een aantal elementen uit de Keltische traditie behouden, maar de nieuwe elementen maakten er een ander feest van. Zo ontstond bij de Romeinen de Pomona, waarbij vooral de nieuwe oogst en het eren van de doden centraal stond.

Satanisme

Halloween wordt door sommigen ook gezien als een feest voor duivel-aanbidders. Volgens een theorie verlichtten mensen vroeger pompoenen of doodskoppen als signaal om aan te geven dat ze in dat huis (of boerderij) sympathie hebben voor satanisten. Deze pompoenen worden tot op de dag van vandaag Jack-o'-lanterns genoemd. Andere bronnen beweren dat de Jack-o'-lanterns een Ierse oorsprong hebben waarbij een man genaamd Jack, de duivel te slim af was.

{source}
<iframe src="http://player.vimeo.com/video/16033616?badge=0" width="550" height="309" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>
{/source}

Snoepjesjacht

De snoepjesjacht, beter bekend als trick or treat, is waarschijnlijk ontstaan door bedelaars. In de negende eeuw gingen ze de deuren langs om te vragen om zielencake. Voor ieder stuk brood, beden ze voor de doden van degene die ze het brood aanbood.

Nederland

In Nederland was het feest voorheen vooral populair in kleine dorpen, maar sinds een aantal jaren is het zodanig gecommercialiseerd dat het ook in de grote steden zijn intrede heeft gemaakt. Dat is goed terug te zien in de feesten die georganiseerd worden rondom de Halloween-avond. Ook pretparken hebben het feest inmiddels omarmd door Halloween-avonden te organiseren.

{source}
<iframe width="550" height="309" src="http://www.youtube.com/embed/I737VFaAepw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie