Music

VIDEO: Waar blijven de hiphopvrouwen?

  1. Newschevron right
  2. VIDEO: Waar blijven de hiphopvrouwen?

Bij FunX en op Spotify regent het Nederlandse rapmuziek, maar wie goed luistert mist iets. Vrouwen! Je hoort ze weinig, dus waar blijven de vrouwen in de Nederlandse rapgame? NOS op 3 en FunX-reporter Laila gingen op zoek naar het antwoord bij FunX-dj Riza, Rotjoch, Spotify en I Am Aisha.

Verschil man/vrouw

I Am Aisha ken je natuurlijk van de FunXhit 'Zulke Dingen Doe Je'. Daarmee is ze één van de weinige vrouwen die het heeft weten te maken in de Nederlandse hiphopscene. Zelfs Aicha mist concurrentie: "Het is gewoon fucking saai! Je ziet de ene na de andere mannelijke artiest," vertelt ze. Zelf had de femcee ook moeite met zichzelf bewijzen: "Ze willen jou bijvoorbeeld per se alleen het aanstekelijke zanggedeelte laten doen, de hook, maar ze vragen dan niet of je dat wil. Maar nu ik mijn sporen heb verdiend, gaat dat bij mij niet meer zo."

SEXY OF MANNELIJK?

FunX-dj Riza zegt dat vrouwen niet doorbreken in de rapgame omdat ze niet voldoen aan de voorwaarden van mannen. Volgens hem krijgen ze twee keuzes: "Of je moet jezelf seksualiseren, zoals de Amerikaanse rapper Nicki Minaj, want dat vinden de mannen interessanter, óf je moet verschrikkelijk mannelijk overkomen, maar dan verlies je je mannelijke aanhang."

Voetbal

Waar komt dat ernstige tekort aan vrouwelijke rappers dan vandaan? 101Barz-legende Rotjoch vergelijkt de rapgame met de voetbalwereld: "Kun jij een naam opnoemen van een vrouwelijke voetbalspeler? Die twee werelden kun je met elkaar vergelijken. Voetbal is ooit ontstaan als mannensport en zo is het ook met rappen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg plek voor vrouwen

Dieuwertje Heuvelings is bij Spotify verantwoordelijk voor de hiphop-playlist Woordenschat en moet diep graven voor vrouwelijke rappers: "Er zijn niet zo veel voorbeelden. Ik denk dat meisjes en jonge vrouwen er daarom van uitgaan dat er geen plek voor ze is. Maar dat is er wel degelijk." Misschien zien we die dames in 2017 terug, want dat blijkt een belangrijk te gaan worden voor femcees.

2017 wordt een vrouwenjaar

I Am Aisha voorspelt 2017 als het jaar van de vrouwelijke rappers: "Ik merk aan sommige rappers dat ze het aanbod aan vrouwen missen. Het is ook vervelend voor hen dat ik een van weinigen ben. Ik krijg veel aanvragen om mee te zingen op liedjes, maar soms moet ik dingen afslaan."

Upcoming: Latifa

Ook Rotjoch voelt een bepaalde verandering ontstaan in de rapgame. Hij ziet steeds meer vrouwelijke artiesten opstaan en tipt ons alvast de volgende naam: "In Nederland ga je de komende tijd meer horen van rapper Latifah. Zij is de nieuwkomer in deze game."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie