Music

Esko: "Die YouTubers komen weg met gouden platen voor shit tracks!"

foto: YouTube/#FIRST
  1. Newschevron right
  2. Esko: "Die YouTubers komen weg met gouden platen voor shit tracks!"

Beats by Esko! Iedereen heeft het wel eens gehoord. De tracks die hij produceert staan standaard bovenaan de hitlijsten. Maar hoe was de jeugd van Esko, hoe begon hij ooit met produceren en wat vindt hij van YouTubers die gaan rappen? Esko was te gast bij Spotlight en vertelde er openhartig over.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Moeilijke tijd

"Vanaf groep acht kwam ik heel erg in de ellende", vertelt de hitproducer over zijn moeilijke jeugd. Zijn ouders gingen scheiden, zijn vader had geen werk meer en daarom ging het thuis niet goed. Esko ging naar speciaal onderwijs en belandde vervolgens op een internaat. "Op het internaat zeiden ze: jij hoort hier niet thuis", vertelt hij. "Maar ik had geen keus, ik was zeventien jaar.."

solo

Voor Esko begon het produceren als een grap. Hij had een studiootje thuis, waar hij rappers hielp met het opnemen van bangers. Op een gegeven moment checkte Rasskulz hem om samen een track te maken. Meteen clipte Rasskulz zijn nieuwe nummer en vanaf toen is Esko zich helemaal gaan focussen op het produceren van dikke nummers. Hij richtte het platform Van Klasse op en vanaf toen ging alles omhoog.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

beats

Nu maakt Esko beats voor bijna heel de Nederlanse scene. Eind 2018 wil hij zich gaan richten op het buitenland. Maar hoe snel heeft Esko een beat klaar? "Tien, twintig minuutjes", zegt de hitproducer! "Kifesh, Ma3lish en ADF zijn in drie uurtjes gemaakt, op dezelfde dag." De kwaliteit van de andere Nederlandse beats vindt Esko niet origineel. "Ik heb de laatste tijd het gevoel dat ze (andere producers) heel de tijd hetzelfde trucje willen proberen." De sound begint eentonig te worden volgens hem. "Iedereen doet het nu", zegt Esko.

YouTubers

Ook voor rappende YouTubers heeft Esko zijn mening. "Als je het heel serieus neemt van 'ik wil rapper worden', vind ik het kaka", vertelt hij. "Ze willen te graag die lifestyle hebben. Ze willen te graag gezien worden als die rapper, terwijl je dat niet bent. Wij komen echt van die struggle. Die YouTubers komen weg met gouden platen voor shit tracks."

Ster advertentie
Ster advertentie