Music

Wikileaks: Bollywood als “stille kracht” tegen radicale moslims

  1. Newschevron right
  2. Wikileaks: Bollywood als “stille kracht” tegen radicale moslims
De Verenigde Staten hebben vanaf maart 2007 de hulp ingeroepen van Bollywood regisseurs en artiesten om de radicalisering van jonge moslims in Engelse achterstandswijken tegen te gaan. Uit een via Wikileaks gelekt bericht van de Amerikaanse Ambassade in Londen blijkt dat Washington werd geadviseerd om Bollywood in te zetten om de gemoederen te sussen. “De Britse moslimjeugd maakt zich niet zo druk over het buitenlandbeleid van de VS en Groot-Brittanië (oorlogen in Afghanistan en Irak) maar er is wel zorg over hun eigen zichtbaarheid in de maatschappij. De inzet van de zeer populaire Bollywood-industrie kan hier verlichting in brengen”, aldus de Amerikaanse ambassade in Londen.

Bollywood-actrice Humeira Akthar meldde al terug aan de Ambassade dat het idee zeer enthousiast was ontvangen in de top van het Indiase Bollywood. Vooral het voorstel om Bollywood in het project sterk te laten samenwerken met de Amerikaanse Hollywood werd verwelkomd.

In een ander gelekt bericht van de ambassade in New Delhi schrijft de Amerikaanse ambassadeur dat “een tour van Bollywood-sterren door Afghanistan een manier kan zijn van India om te helpen in de oorlog in Afghanistan. Washington heeft al lange tijd bewondering voor de "stille kracht" van India door de invloed van de Bollywood films die enorm populair zijn in heel Azië, Noord Afrika en in Groot-Brittannië. Veel films bevatten boodschappen over liefde, zaken die de Hindoe-Moslim kloof en, meer recentelijk, de impact van het terrorisme overbruggen”.

De laatste tijd zijn inderdaad films uitgekomen die hier een voorbeeld van zijn zoals “Dil Se”, “My name is Khan” (met Shah Rukh Khan) en “New York” (met John Abraham).

Met deze gelekte informatie valt er wel een hoop op z’n plaats als je opnieuw de trailer van “My name is Khan” (2010) bekijkt. De film vertelt het verhaal van een autistische moslim die verliefd wordt op een hindoe meisje met op de achtergrond de aanslagen van 9/11. De "lovestory met een boodschap" wordt gezien als een succesvolle cross-over tussen Bollywood en Hollywood.

Ster advertentie
Ster advertentie