Naar homepage
Music

Top Notch Tekent Rapper/Acteur Fresku

  1. Newschevron right
  2. Top Notch Tekent Rapper/Acteur Fresku
In de uitzending van Lijn5 met Venz & Jiggy Djé maakte labeleigenaar Kees de Koning deze week bekend dat Fresku zijn handtekening heeft gezet onder een Top Notch contract. Het hing al in de lucht, zeker na het promofilmpje 'Kees tekent Fresku' (zie hieronder) maar het is nu official, de eerste soloplaat van Fresku komt uit bij Top Notch. Fresku zelf meldde dat hij geheel geproduceerd zal worden door Teemong.


Met partner in rhyme Karimineel vormt hij bovendien Zwarte Schapen, er is nog niks vastgelegd over de volgende plaat van dit duo. Ze dropten deze week op ZwarteSchapen.com hun Horen, Zien & Strijden plaat. Download!

Beluister hieronder de bekendmaking:

{audio}http://www.watanders.com/KeesFresku.mp3{/audio}De 22-jarige Roy Michael Reymound, beter bekend als rapper Fresku en misschien nog wel bekender als de acteur achter het hilarische Antilliaanse comedy-karakter Gino Pietermaai, heeft pas zijn handtekening onder een Top Notch contract gezet maar was zonder deal in het vooruitzicht toch al in volle vaart met creatief partner Teemong bezig met zijn debuutalbum. De jonge mc is geboren in Eindhoven, woonde vanaf zijn 7e tot en met zijn 14e op Curaçao en kwam daarna weer terug naar Nederland. Oorspronkelijk rapte de bevlogen artiest in het Engels, het daagde hem echter al snel dat hij zich wendbaarder uit kon drukken in Nederlands. Op dit moment jongleert hij een baan met zijn carriere als artiest en acteur, zoekende naar een balans beschrijft hij zijn warrige leven in het onlangs op internet geplaatste nummer inclusief videoclip 'Twijfel'. Samen met collega-rapper Kareemineel bracht hij daarna direct het Zwarte Schapen album uit als gratis download, zijn alter-ego Gino Pietermaai maakte in samenwerking met dj The Flexican de nieuwste Top Notch mixtape: 'Top Notch Extravaganza Vol. 2'.

Fresku's eerste echte aandachtsgolf kwam na het online zetten van het nummer 'Brief aan Kees' . Door de titel werd de track door velen gezien als een sneer naar Kees de Koning, wat volgens Fresku een groot misverstand is. "Het is een algemene track over de Hiphop-scene in Nederland, niet alleen over Top Notch. Maar als ik aan een invloedrijke platenbaas denk in Nederland dan denk ik direct aan Kees. Wie anders? Zodra je een naam noemt zien mensen het als dis, op zich begrijpelijk maar in dit geval niet waar." Kees de Koning was juist direct onder de indruk van het nummer en zocht contact met Fresku. "Toen hij me belde merkte ik dat hij een man is die mij snapt, los van wat hij voor me kan betekenen," vertelt de jonge mc enthousiast. "Elke keer als ik hem spreek heb ik het gevoel dat hij begrijpt wie ik ben en waar ik naartoe wil met mijn muziek. Dat is vaak anders geweest. Ik wilde al eerder met mensen in zee gaan voor een eventuele platendeal maar na elk eerste gesprek merkte ik dat ze er niets van snapten en verbrak ik het contact. Kees is een man die weet waar hij het over heeft, zo simpel is het." Fresku heeft de ambitie een album te maken waar mensen niet omheen kunnen. "Ik wil een algemene classic droppen man," stelt hij vastberaden. "Ik ben er al druk mee bezig. Teemong doet alle beats. Waar ik precies naartoe wil? Geen idee. Ik laat het een vorm krijgen terwijl het ontstaat, zoals uit de losse pols tekenen op een leeg A4'tje. Als ik me teveel bezig hou met plannen en exact bedenken wat ik wil gaan doen dan loop ik vast, inspiratie komt vanzelf en kun je niet afdwingen of voorspellen."

Gino Pietermaai, het komische Antiliaanse karakter dat Fresku speelt in een aantal op door YouTube geplaatste korte films, is momenteel populairder dan de serieuze kant van de artiest. "Ik zie de kracht en gebruik het," merkt Fresku op over die ogenschijnlijk verstoorde balans. "Het hele Gino ding is een knipoog naar vooroordelen van veel mensen, toevallig wordt de lachspier van Nederland snel gekieteld door stereotypes en mensen die zichzelf en hun achtergrond belachelijk maken. Ik hou mensen een spiegel voor, niet iedereen snapt dat. Natuurlijk is het ook echt leuk om te maken, maar het is meer dan zomaar wat grapjes. Ik zie wel waar dat heengaat. Ik wil sowieso meer acteren, Gino is niet het enige wat ik wil of kan spelen."

Na een aantal jaren samenwerken met muziekproducer, scenarist, regisseur, cameraman en editor Teemong is er een album gemaakt onder de groepsnaam Zwarte Schapen. Samen met Kareemineel verzorgt Fresku de vocalen, de beats zijn van de hand van Teemong. Aangezien er net een gratis album is gereleast op internet kan Fresku zich volledig richten op zijn soloplaat. "Mijn soloproject heeft nu prioriteit maar dat betekent echt niet dat Zwarte Schapen op de tweede plek staat," dekt Fresku zich al in. "Ik werk even hard aan m'n ding als ik altijd al deed, dat moet wel leiden tot iets goeds." Het lijkt erop dat Fresku weer een twijfel armer is, dat zijn creativiteit een groter publiek zal bereiken staat namelijk vast.
Ster advertentie
Ster advertentie