Vijf jaar na legendarisch hiphopalbum 'New Wave': waar staan de artiesten nu?
- News
- Vijf jaar na legendarisch hiphopalbum 'New Wave': waar staan de artiesten nu?
Een grote groep jonge Nederlandse rappers en producers trok zich vijf jaar geleden terug op Schiermonnikoog. Daar creëerden ze een hiphopalbum dat later een FunX Music Award, een Edison én de Popprijs won, maar dat vooral Nederlandse hiphop in één klap naar een groter publiek bracht. New Wave brak record na record en heeft volgens veel fans de scene voor altijd veranderd.
New Wave - een initiatief van Top Notch - kwam precies met de juiste sound op het juiste moment: aan het begin van het grote streamingtijdperk. Als nieuwe generatie wisten de boys precies wat de jongeren wilden horen en door verrassende combinaties samen te laten werken, ontstond er een vernieuwend geluid. Ronnie Flex, Jonna Fraser, Lil Kleine, Bokoesam, Idaly, Lijpe, Frenna, Jandro, KM, D-Double, Ares, Afriki, Cartiez, Def Major en producers Jack $hirak, Spanker, Ramiks, Monsif, Krankjoram en Garrincha kwamen voor het eerst op die manier samen. Voor veel van die artiesten betekende het album het begin van een succesvolle carrière. Waar staan zij vandaag, precies vijf jaar na de release?
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ronnie Flex & Lil Kleine
Je kan wel stellen dat Ronnie Flex en Lil Kleine na New Wave zijn uitgegroeid tot supersterren. Hoewel Top Notch niet per se weg was van Drank & Drugs, was de samenwerking van de jonge rappers (toen 20 en 22 jaar) dé hit van het album. Of je het nou vreselijk vond of er stiekem best lekker op ging: de track ontplofte en werd een nummer één-hit waar je niet omheen kon. Het bracht Ronnie en Kleine van kleine poppodia naar grote festivals. Uitleggen dat beide rappers hierna het ene na het andere succes behaalde, is eigenlijk overbodig, maar vooruit:
Voor Ronnie volgde na New Wave de projecten Rémi en NORI, met onder andere de monsterhits Energie, Blijf Bij Mij en Miljonair. Ook won hij solo nog twee Edisons en daarnaast als enige artiest ooit voor de tweede keer de Popprijs. Naast zijn muziek heeft heel Nederland ook kennis mogen maken met zijn privéleven en zijn kwetsbare kant in de twee documentaires die er over de rapper uit Capelle aan den IJssel verschenen zijn.
Lil Kleine kwam met WOP!, Alleen en het onlangs uitgebrachte Jongen van de Straat, dat deze week het Spotify-record van meeste streams binnen 24 uur verbrak. Hij haalde nummer één-noteringen met onder andere Krantenwijk, Miljonair en Verleden Tijd en sleepte in 2017 de MTV EMA voor Best Worldwide Act in de wacht.
Foto: YouTube TopNotch - New Wave - de documentaire, 5 maart 2015
Jack $hirak
Er is één persoon die vaker op New Wave voorkomt dan Ronnie en Kleine en dat is producer Jack $hirak. Hij produceerde het merendeel van de tracks op het album (tien stuks plus één bonustrack) en heeft sindsdien alleen nog maar meer hits gemaakt. Naast Drank & Drugs was hij verantwoordelijk meer nummer één-noteringen, waaronder met Miljonair met SBMG, Lil Kleine, Boef en Ronnie Flex.
Zijn werk werd beloond met meerdere awards, zo won hij in 2018 - een jaar na Lil Kleine - de felbegeerde MTV EMA voor Best Worldwide Act. Dit jaar is $hirak in samenwerking met Top Notch zijn eigen label gestart: Maison $hirak. Go Go Club (Vol 1.) met Bokoesam is daarvan de eerste release.
Aan FunX vertelt $hirak hoe het album zijn leven veranderde: "Ik had voor 'New Wave' misschien maar twee of drie liedjes uitgebracht en nog niet echt een hit gescoord. Dit album gaf me een hele andere positie in de scene." Wat heel veel fans willen weten, is of we een soort New Wave 2.0 kunnen verwachten. Daarover zegt de producer: "Ik vind het een goed idee. Dit kwam een paar maanden geleden wel ter sprake, maar het is veel gedoe. Alle artiesten zijn gewoon superdruk. Wie weet na deze coronatijd, aangezien iedereens agenda toch leeg is."
Foto: YouTube TopNotch - New Wave - de documentaire, 5 maart 2015
Jonna Fraser
Jonna Fraser wordt naast Ronnie en Lil Kleine gezien als een van de artiesten die als grote ster uit het New Wave-project is gekomen. Tijdens het opnameproces op Schiermonnikoog begon zijn zoektocht naar zijn eigen geluid steeds meer vorm te krijgen. Die herkenbare Jonna-sound liet hij de afgelopen jaren horen op meerdere projecten, waaronder Jonathan (2017) en LION (2018). De keren dat hij de hitlijsten haalde, zijn niet meer bij te houden. Om maar wat te noemen: My Love met Frenna en Emms, Do or Die met Broederliefde, Ik Kom Bij Je met Frenna, Drup met Bizzey en Kraantje Pappie en 4 Life met Lil Kleine.
Foto: YouTube TopNotch - New Wave - de documentaire, 5 maart 2015
Bokoesam
Bokoesam had een groot aandeel op New Wave. Hij is op op zes tracks terug te horen, waaronder Hoog/Laag en Investeren In De Liefde. Dat hij goed klinkt met vrijwel iedereen, blijkt ook uit de succesvolle samenwerkingen die na 2015 volgden. Zo was hij in 2017 te horen op een van Famke Louise's eerste hits Vroom, bracht hij in 2018 samen met Jacin Trill de EP Zo Vader, Zo Zoon uit en twee weken geleden dropte hij samen met $hirak het dancehallalbum Go Go Club (Vol. 1). Maar ook solo heeft hij zichzelf op de kaart gezet en ervoor gezorgd dat je zijn geluid uit duizenden herkent, onder andere met het album Nachtvlinder.
Foto: YouTube TopNotch - New Wave - de documentaire, 5 maart 2015
Frenna
Ook Frenna's huidige succes beschrijven is eigenlijk overbodig. Op New Wave liet hij zowel met SFB als solo zijn stem horen, een stem die inmiddels niet meer weg te denken is uit de Nederlandse hitlijsten. Na successen met SFB is hij na het uitbrengen van de soloalbums Geen Oog Dichtgedaan (2016), Francis (2018) en 't Album onderweg naar 'Het Album' (2020) inmiddels een van de meest succesvolle hiphopartiesten van Nederland. Hij scoorde samen met Lil Kleine een dikke nummer één-hit met hun remake van Verleden Tijd en vorig jaar werd zijn succes meerdere malen bekroond: hij won een Edison, sleepte meerdere FunX Music Awards in de wacht en was de meest gestreamde Spotify-artiest van Nederland.
Foto: YouTube TopNotch - New Wave - de documentaire, 2 april 2015
Idaly
Idaly zorgde op New Wave voor de refreinen in voor Hoog/Laag en No Go Zone. Het succes van deze tracks en vooral het album betekende een kickstart van zijn carrière. Als snel bewees Idaly van alle markten thuis te zijn en inmiddels is er bijna niemand met wie de Amsterdammer niet samen heeft gewerkt. Hoogtepunten van de afgelopen vijf jaar waren Jij & Ik met Bokoesam, Wine Slow met Ronnie Flex, Famke Louise en Bizzey, Frenna's Louboutin, Fallin' met SFB en Ronnie Flex en het Turkse Güneş met Murda en Zeynep Bastık, goed voor meer dan 27 miljoen views. Met zijn laatste twee albums IDALY (2019) en Jungle (2020) heeft hij zichzelf ook solo bewezen.
Foto: YouTube TopNotch - New Wave - de documentaire, 5 maart 2015
Lijpe
New Wave is een divers album. Lijpe is daar het bewijs van, want ook zijn rauwe bars zijn terug te horen op onder andere Dikke Gun en Veranderd. Na het succesvolle album groeide hij uit tot een rapper die goed is voor miljoenen streams en meerdere gouden platen. Zijn grote fanbase heeft hij met name te danken aan zijn eerlijke manier van rappen, die hij de afgelopen jaren liet horen op de albums Zandloper (2017), Andere Leven (2018) en Fastlife (2019). Vorig jaar werd zijn talent beloond met een FunX Music Award voor Best MC.
Foto: YouTube TopNotch - New Wave - de documentaire, 18 maart 2015
Spanker, Ramiks , Krankjoram & Monsif
Hoewel Jack $hirak de meest aanwezige producer is op New Wave, mogen ook de bijdrages van Spanker, Ramiks, Krankjoram en Monsif zeker niet onderschat worden. Alle producers hebben met het album hun stempel gedrukt op de Nederlandse hiphop en hun beats hebben inmiddels voor talloze hits gezorgd.
Bij Spanker denk je dan natuurlijk meteen aan het internationale succes dat hij behaalde met Popalik samen met Cho en Stefflon Don, een track die Rihanna zelfs in haar modeshow gebruikte. Ramiks is verantwoordelijk voor veel van Bizzey's virale tracks, waaronder Drup en Culo. Krankjoram sloot zich in 2018 aan bij Van Klasse en hoor je terug op hits van onder anderen Famke Louise, Jayh, Boef en Lauwtje. Monsif timmert ook nog steeds flink aan de weg, zowel als producer als uitvoerend artiest.
Docu
In de mini docuserie die Puna maakte over het opnameproces van New Wave is te zien hoe het album tot stand is gekomen. Zo werd de muziek opgenomen in een geïmproviseerde studio van tegen elkaar gezette bedden. Meer dan dat, een PlayStation, wat flessen drank en gezelligheid was er niet nodig om aan de lopende bands tracks te creëren. Voor de deelnemende artiesten een onvergetelijke ervaring met als resultaat een album dat voor zowel de scene als de fans enorm veel heeft betekend.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.