Music

This Is (Not) It?!

  1. Newschevron right
  2. This Is (Not) It?!
Er zit een luchtje aan This Is It! De 'nieuwe' single van Michael Jackson die als afsluitende track van de gelijknamige film dient werd op maandagochtend in Start geprimeurd nadat het label het kort daarvoor vrijgaf. Dat het geen gloednieuwe track van Jackson is, was al bekend maar dat de track 26 jaar in de kluis heeft gelegen - en in 1991 uitgebracht is door de relatief onbekende artiest Safire - wist je misschien nog niet...


My Way Or The Highway

Terwijl de huidige eigenaren van Jackon's gedeelte van de rechten nog van niets wisten heeft Paul Anka, de andere rechthebbende, inmiddels aan de bel getrokken. Paul Anka, die je kunt kennen als de schrijver van Frank Sinatra's My Way, nodigde Michael Jackson in 1983 uit om samen met hem een track voor zijn album 'Walk A Fine Line' op te nemen in zijn studio in Carmel dat tussen L.A. en San Fransico in Californië ligt. Na de studiosessie ging Jackson ervandoor met de opnames. "Ik heb toen moeten dreigen met een rechtzaak om ze terug te krijgen" vertelde Anka gisteren, 12 oktober, in een interview nadat de track onder de titel This Is It de wereld ingegooid werd.

The Jacksons
Anka kreeg na zijn waarschuwing om een rechtzaak aan te spannen destijds de originele opnames terug, die hij nog altijd in zijn bezit heeft samen met de documenten waar in staat dat zowel Paul Anka als Michael Jackson de rechten bezitten. In hetzelfde interview gaf Paul Anka aan dat Sony een groot probleem heeft als hij niet voor zijn aandeel in This Is It gecredit wordt. De opnames zoals Michael Jackson ze in zijn bezit had bestaan slechts uit piano akkoorden en Jackson's vocalen. Producer John McClain, die tevens als uitvoerende in Jackson's testament staat opgenomen, heeft de track verder muzikaal aangekleed en Michael's broers, The Jacksons als achtergrondzangers aan de track toegevoegd. Volgens Anka is de track op de titel na verder precies hetzelfde gebleven.

Safire
In 1991 bracht de Puerto Ricaanse popartieste Safire (of Sa-Fire) haar tweede album I Wasn't Born Yesterday uit na met haar debuutalbum in 1988 redelijke successen behaald te hebben. Op I Wasn't Born Yesterday staat de track I Never Heard die de tekst van het originele werk wat door Michael Jackson en Paul Anka in 1983 is bevat. I Never Heard is met toestemming van Anka & Jackson destijds uitgebracht en staan dus ook als schrijvers van de track vermeld op het album van Safire. Luister mee naar I Never Heard en herken de overeenkomende lyrics.

Safire - I Never Heard

{audio}http://www.splashbus.nl/safire.mp3{/audio}

Geen Idee

Rob Stringer, de voorzitter van het label dat de soundtrack van This Is It zal uitbrengen zegt geen idee gehad te hebben van het bestaan van de versie van Safire totdat fans er online discussies over startte. Ook wist hij niet waar de track precies vandaan kwam en waneer deze was opgenomen. De woordvoerder van The Jackson Estate gaf later in een verklaring aan dat er voor deze track gekozen is omdat hij perfect past bij de naam die Michael aan de tour gegeven heeft. De verklaring werd afsgeloten met de woorden: "The song was co-written by the legendary Paul Anka."

Eind Goed, Al Goed
Paul Anka maakte maandag later op de dag bekend dat hij was gebeld door John McClain die zijn excuses aanbood en hem volledige erkenning en zijn gedeelte van de opbrengst heeft toegezegd. McClain maakte aan Anka duidelijk dat deze track uit 50 onuitgebrachte tracks is gekozen, voornamelijk omdat hij anders dan de rest was. "Nu weet ik waarom", voegde McClain eraan toe. Even goede vrienden, die dingen gebeuren, aldus Paul Anka.

'This Is It' van Michael Jackson is opgenomen in de playlist van FunX. Tune in!


Ster advertentie
Ster advertentie