Music

Jay-Z's favoriete boeken Top 6

  1. Newschevron right
  2. Jay-Z's favoriete boeken Top 6
Jay-Z was onlangs te gast bij Oprah Winfrey voor een uitgebreid interview over muziek, liefde en verdriet. De vragen en antwoorden staan in de oktober-editie van het blad 'O' (lees 'm hier). En Hovie mocht natuurlijk ook even langskomen in Oprahs tv-show, om de boel te promoten. De leukste vraag uit het geprinte interview is eigenlijk: "Welke boeken hebben het meeste invloed gehad op jouw leven?"
Check hier welke boeken Jay-Z leest!


1. The Seat of the Soul (door Gary Zukav)

Jay-Z: "Er zijn twee boeken waar ik absoluut niet zonder kan. Dit is er één van. Ik was altijd al nieuwsgierig naar religie. Dit boek geeft antwoorden waar ik me in kan vinden. Het gaat over hoe je je leven leidt. Ik geloof in karma en goede dingen doen, ook als je weet dat je er zelf niet veel beter van wordt. Als iedereen hetzelfde zou denken over karma en intentie, dan zouden we morgen in een betere wereld leven. Maar verleiding staat in de weg. Zukav heeft gelijk: het kan een leven lang duren, om dat te leren."
2. De Celestijnse Belofte (door James Redfield)


Jay-Z: "Dit is dat andere boek waar ik niet zonder kan. Het is een verhaal over een man die op zoek gaat naar een geheim boek met geboden. Eigenlijk is de Celestijnse Belofte een metafoor voor het leven. Je kan naar links of naar rechts gaan. Je kan vastzitten of verder komen in je leven. Sommige mensen zijn tevreden met waar ze zijn. Ik wilde een keer een jongen inhuren voor mijn bedrijf. Dus ik zei: 'Wil je geen carrière maken en verder komen in het leven?'. Hij antwoorde: 'Nee, ik vind het wel best zo.' Ik had daar geen antwoord op. Maar onze samenwerking ging dus niet door."
3. Odyssee (door Homerus)

Jay-Z: "Het was niet makkelijk om dit epische gedicht te lezen. Maar het heeft wel een heel mooi ritme. Ik werd meegenomen in het verhaal over Odysseus die er alles aan doet om weer thuis te komen. Hij verlangt naar zijn sterke vrouw, die trouw op hem wacht. Dat is een mooie droom: zulke kracht, liefde en loyaliteit."4. Outliers (door Malcolm Gladwell)


Jay-Z: "Dit boek gaat over het principe van planning en oefening. Het gaat eigenlijk over hoe je jezelf kunt voorbereiden op geluk. De schrijver vertelt over een hockeyteam. De spelers die geboren zijn in januari hebben een jaar voorsprong op de spelers die geboren zijn in december. Ze hebben mazzel, maar ze werken ook hard voor hun succes. Het verhaal spreekt me aan, omdat ik ben geboren in een tijd dat er heel veel mooie muziek uitkwam van artiesten uit mijn cultuur. En ik had de mazzel dat mijn ouders platen verzamelden. Toen ik opgroeide had ik muziek van Michael Jackson, Marvin Gaye, Prince, en de Commodores in huis. En ik luisterde elke dag naar die platen."


5. Purple Cow (door Seth Godin)


Jay-Z: "Dit is straight-up marketing advies. Je product moet een paarse koe zijn. Het moet appart zijn, anders is het geen succes. Je moet duidelijk zijn over je product. Wat is het? Wie ben je? Wat zet je in de markt? Ik maakte jarenlang geen reclame voor mijn kledinglijn Rocawear, omdat ik meer oog had voor de kwaliteit dan voor het gezicht van het product. Ik had dit boek toen nog niet gelezen. Maar als iemand verwoord wat jij al die jaren al vermoedde, dan heb je zoiets van: Wow, dat is precies wat dit is!"
6. Nigger (door Dick Gregory)

Jay-Z: "Ik weet niet meer wie me deze autobiografie aanraadde. Maar het gevoel voor humor en de ontberingen van de schrijver, zijn me altijd bijgebleven. Zeker die scene waarin hij begon met rennen. Hij rende elke dag van school naar huis. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat hij werd toegelaten tot het atletiek team. Daardoor kreeg hij een studiebeurs en vervolgens kon hij studeren. Het rennen opende een hele nieuwe wereld voor hem."
Het complete interview met Jay-Z vind je hier.
Ster advertentie
Ster advertentie