Music

Hoe 'crimineel' is jouw muzieksmaak?

  1. Newschevron right
  2. Hoe 'crimineel' is jouw muzieksmaak?
Jongeren krijgen op vroege leeftijd een voorkeur voor muziek. Uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat jongeren die kiezen voor muziekstijlen als hiphop, gothic, hardrock en hardhouse vaker het verkeerde pad opgaan.


Onderzoek
Voor het onderzoek zijn ze vijf jaar op rij bij 300 jongeren langs gegaan. Ze hebben vragenlijsten ingevuld over hun muziekvoorkeur en over kleine criminele handelingen; of ze wel eens geld of een product uit een winkel hebben gestolen of graffiti hebben gespoten.

Voorspelling
"Wat we zagen was dat wat ze op 12-jarige leeftijd invulden over hun muzieksmaak, dat dat voorspelde wat de kans was dat ze op 16-jarige leeftijd betrokken waren bij die kleine criminele dingen," aldus onderzoeker Loes Keijsers tijdens Start.

Besmettelijk
"Bepaalde genres zijn mainstream; ze staan in de top 40 of top 100 en andere genres zijn wat meer afwijkend van het gemiddelde, van de grote massa zoals gothic, metal of hele harde house. Wat wij als verklaring daarvoor hebben, is dat jongeren die op hele vroege leeftijd al die afwijkende muziekvoorkeuren hebben, dat die eerder geneigd zijn om in de middenadolescentie rond de 14, 15 jaar, ook vrienden op te zoeken met dezelfde muzieksmaak. Muziek is een verbindende factor dus je zoekt mensen op die naar dezelfde muziek luisteren. Je komt in een jeugdgroep terecht waar dan vervolgens die kleine criminaliteit heel besmettelijk is," verklaarde Keijsers.

Bezorgde ouders
Ouders hoeven volgens Keijsers niet bang te zijn voor de muziekvoorkeur van hun kind: "Ik denk dat je dat altijd een beetje moet relativeren. Ik luisterde als tiener zelf naar harde house, m'n mede- onderzoeker was hardrocker, we zijn er prima vanaf gekomen." Ze raadt het ouders dan ook zeker af om dit te verbieden gezien kinderen zich dan juist gaan verzetten.

Positief
Muziek heeft echter ook positieve invloed op de jeugd volgens de onderzoekers. Ze kunnen door middel van het luisteren van muziek beter omgaan met problemen. Er komt ook een vervolgonderzoek waarin ze willen aantonen dat vrienden invloed hebben op elkaar.

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F74222212&amp;color=ff6600&amp;auto_play=false&amp;show_artwork=false"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie