Music

De andere kant van Tupac

  1. Newschevron right
  2. De andere kant van Tupac

"WESTSIDE, THUG LIFE, KILLUMINATI!" Tupac Amaru Shakur was als 2Pac een keiharde rapper. Qua techniek niet door iedereen erkend als één van de beste, als totale artiest door iedereen gerespecteerd. Door fans niet alleen gewaardeerd om z'n rapkunsten maar ook zeker om z'n wijze woorden in interviews, z'n filmrollen en... Z'n poëzie.


Hieronder vind je een aantal gedichten zoals die zijn opgenomen in de gedichtenbundel The Rose That Grew From Concrete: ingescande blaadjes waarop Tupac ze geschreven heeft. De gedichten zijn niet alleen een stuk gevoeliger dan veel van z'n raplyrics, ze leren je dingen die je misschien nog helemaal niet wist over Pac.

Jada
Tupac had in z'n leven verschillende relaties maar met wat we nu weten, is één relatie wel extra bijzonder. Toen Jada Pinkett nog niet de achternaam van Will Smith droeg, was ze verliefd op Tupac. En andersom, kijk maar:

Nothing Can Come Between Us
Tupac en John Cole ontmoetten elkaar op de Baltimore School for the Arts, ver voordat Tupac bekend was. John (door Tupac "White Boy John" genoemd) let tot op de dag van vandaag op het neefje en nichtje van de overleden rapper, met wie hij heel close was. Tupac schreef dit gedicht voor John:Sometimes I Cry

Tupac haalde uit naar Biggie en andere rappers uit New York, ontketende een halve oorlog tussen rappers van de Amerikaanse West- en Oostkust, overleefde een schietpartij maar kwam daarna bij een andere schietpartij om het leven. Best wel gangster. Kun je je voorstellen dat één van z'n gedichten de titel Sometimes I Cry heeft? Wacht maar tot je hoort wat countryzanger Dan Rockett er voor het album The Rose That Grew From Concrete mee heeft gedaan:

Starry Night
Via een schoolopdracht ontdekte Tupac kunstwerken van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh (1853 - 1890). Via die route ontdekte hij het tragische levensverhaal van de schilder, die tijdens z'n leven nooit gewaardeerd werd om wat hij deed en uiteindelijk zelfmoord pleegde. Tupac was zich er jong van bewust dat hij niet heel oud zou worden en geboeid door het verhaal van Van Gogh, schreef hij dit gedicht:

Just A Breath Of Freedom
Dit gedicht spreekt denk ik voor zichzelf. Tupac schreef het voor Nelson Mandela en het de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder/ex-president zelfs opgestuurd. Of die laatste dit gedicht ooit heeft gelezen, is onbekend.


Meer Tupac-poëzie lezen? Dat kan! Via deze site vind je in ieder geval een aantal uitgetypte gedichten.


Ster advertentie
Ster advertentie