Music

Wat gaat er veranderen door het nieuwe leenstelsel?

  1. Newschevron right
  2. Wat gaat er veranderen door het nieuwe leenstelsel?
Dag stufi! Hallo lening! Vanaf 1 september 2015 krijgen nieuwe studenten geen geld meer van de overheid. Het enige wat je dan nog kunt doen is lenen en dat moet je in tegenstelling tot je studiefinanciering terug gaan betalen.

OV jaarkaart

Gelukkig blijft de OV-jaarkaart. Die zou worden afgeschaft, maar uiteindelijk is dankzij druk van GroenLinks besloten dat je OV mag blijven.Besparing

Het kabinet heeft besloten om een leenstelsel in te voeren omdat het hun honderden miljoenen euro's gaat besparen. Dat bespaarde geld wordt overigens wel weer gebruikt voor de verbetering van het onderwijs en voor aanvullende beurzen.

Wat gaat er precies veranderen?

- Verdienen jouw ouders samen minder dan €46.000 euro per jaar? Dan heeft de regering goed nieuws voor je. Jij als thuis- of uitwonende student maakt dan aanspraak op een aanvullende beurs van maximaal 365 euro per maand.

- Uitwonende studenten krijgen nu 13.000 euro per jaar, maar moeten dit vanaf september gaan lenen. Gelukkig komen er wel soepele aflossingsvoorwaarden.

- Afbetalen begint zodra je het minimumloon (1500 euro) verdient. Je mag de schuld in 35 jaar af betalen en het bedrag dat je aflost mag nooit meer zijn dan 4 procent van je jaarinkomen.

Ster advertentie
Ster advertentie