Music

Turkse popster pikt winnend Songfestival nummer

  1. Newschevron right
  2. Turkse popster pikt winnend Songfestival nummer
Zanger Yalın wordt door verschillende media beschuldigt van onrechtmatig gebruik van het liedje 'Fairytale' op zijn album. De intro van het lied waarmee Alexander Rybak het Songfestival in vuur en vlam zette vertoont veel overeenkomsten met Yalıns lied 'Bit Pazarı' dat staat op zijn nieuwe cd.

Vergelijk hier Alexander Rybak - Fairytale en Yalın - Bit Pazarı met elkaar!

Alexander Rybak - FairytaleYalın - Bit Pazarı
De platenmaatschappij van Yalın, Avrupa Müzik, kwam al snel met een persverklaring:

"Het nummer Bit Pazari van het Ben Bugün album, is anderhalf jaar geleden gemaakt en was het tweede nummer dat opgenomen werd. In een interview van Yalın met de krant Hürriyet op 24 oktober 2008 kwam dit lied nog ter sprake," aldus de platenmaatschappij.

"Alleen de intro's van beide nummers lijken op elkaar. De bewering dat het nummer gestolen is, omdat er hetzelfde instrument is gebruikt, slaat nergens op. Wij als platenmaatschappij en Yalın als artiest vinden dit uitermate teleurstellend."

Opmerkelijk is dat het nummer 'Zalim' van Yalıns eerste album momenteel door een groot aantal artiesten wordt gebruikt zonder dat ervoor is betaalt. De Albanese zangeres Rovena Stefa gebruikt 'Zalim' in het nummer 'Zemer' en de Bulgaar Toni Storaro maakte er zijn eigen versie van in 'Greshnica'. Ook zijn er versies van verschenen in het Russisch, Arabisch, Servisch en het Grieks.

Ali Riza Binboğa, de directeur van de muziekwaakhond MESAM, zegt dat deze situatie het album van Yalın in gevaar kan brengen: "Als Alexander Rybak de eigenaar van het lied is en Yalın aanklaagt, dan wordt het album uit de schappen gehaald. Staat er in het album dat Yalın de maker is van het liedje? Dan wordt het een grote rechtzaak en kan het zelfs leiden tot een gevangenisstraf voor Yalın."

Vind jij de liedjes ook op elkaar lijken?
Ster advertentie
Ster advertentie