Music

Kenny B jarenlang gepest: "Als Marron hoorde ik nergens bij"

  1. Newschevron right
  2. Kenny B jarenlang gepest: "Als Marron hoorde ik nergens bij"
We kennen Kenny B. van opzwepende tracks als Yu Faya en Wai Gwe, maar zijn jeugd in Suriname stond in het teken van pesterijen. Hij had het moeilijk als Marron in de Surinaamse hoofdstad. Als een nakomeling van weggelopen slaven werd Kenneth Bron, zoals hij echt heet, vaak gepest. "Mensen accepteerden je niet als Marron. Er werden allerlei oerwoudgeluiden en aapgeluiden naar je gemaakt. Je was een outcast net als in de lagere kasten van India, dat was mijn leven."

Marrons

Op 11-jarige leeftijd verhuisde Kenneth naar een internaat in het binnenland van Suriname. Daar begon zijn leven tussen de Marrons, maar ook hier werd hij niet geaccepteerd. De zanger werd uitgemaakt voor stads-creool, omdat hij daar niet was opgegroeid. "Ik hoorde nergens bij. Ik had wel een leuke tijd met mijn moeder en zusjes, maar daarbuiten was het niet tof." Dat verschil vond de zanger best raar, aangezien iedereen dezelfde afkomst heeft.

{audio}http://download.omroep.nl/funx/interviews/Kenny-B-Surinaams-leger-marron.mp3{/audio}

Leger

Pas toen Kenny B. in het leger ging voelde hij zich thuis. In het leger verdwenen de hokjes waarin de zanger jarenlang gestopt werd. Hij was voor zijn collega's geen Marron, geen stadscreool en geen slaaf, maar gewoon een soldaat. Hij leerde voor zichzelf opkomen en anderen helpen. Het nationalistische gevoel kwam bij de zanger op en hij besloot politiek te studeren in het leger. "Ik ben naar Rusland, Cuba en Nicaragua gestuurd door het leger om te leren. Zoveel mogelijk kennis vergaren om thuis iets te kunnen betekenen voor de mensen." Kenneth heeft gewerkt als politiek commissaris, wat betekende dat hij collega's inzicht gaf in de koers die ze vaarden. Het was geen hoge functie. Hij was gewoon een soldaat die les gaf.

Bemiddelaar

Nadat Kenny B. ontslag nam in het leger deed hij een tijdje iets anders. Toch kreeg zijn carrière een nieuwe politieke draai door binnenlandse problematiek. Hij trad op de voorgrond als woordvoerder tijdens de oorlog tussen het Surinaamse leger en een grote groep Marrons onder leiding van Ronny Brunswijk. Kenny B bemiddelde namens de Jungle Commando's en probeerde de groepen bij elkaar te krijgen. "Dat is mij redelijk gelukt en heeft uiteindelijk geresulteerd tussen vrede tussen de beide groepen."Ster advertentie
Ster advertentie