Music

Esko: "De trots van de artiesten wordt soms wel een beetje geschaad"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Esko: "De trots van de artiesten wordt soms wel een beetje geschaad"

Mensen die na alle dikke feesten tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) even tot rust willen komen, kunnen naar een heleboel conferenties en debatten. In The Great Dutch Hip-Hop Producers Debate werden onder andere Esko, Spanker, Jack $hirak, Ramiks en Yung Felix geïnterviewd over samenwerken met artiesten, schrijverskampen en hun inspiratie.

Samenwerken met artiesten

Producers maken niet alleen een beat, maar ze zetten ook de hele track in elkaar. Daardoor werken ze heel veel samen met artiesten. Maar vinden artiesten het chill als de producers zich gaan bemoeien? Volgens Jack $hirak is er bijna nooit ruzie tussen hem en een rapper. "Ik laat de artiest zijn ding doen", vertelt hij. "Soms zeg ik wel van: dat kan je beter niet doen.

kritiek op artiesten

Esko zegt ook gewoon wat hij vindt. "De trots van de artiesten wordt soms wel een beetje geschaad, maar uiteindelijk geven ze vaak toe dat ik toch gelijk heb!", lacht hij. Maar hoe lever je kritiek, zonder dat er ruzie van komt? Producer Ramiks gebruikt daarvoor de sandwichmethode: Eerst iets positiefs zeggen, dan je kritiek geven en vervolgens sluit je positief af.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

schrijverskampen

Veel producers en artiesten sluiten zich tijdens schrijverskamp op in een vakantiehuisje om zoveel mogelijk dikke tracks te maken. Bijna alle producers vinden het verschrikkelijk. "Ik moet in mijn eigen bed slapen en ik houd van mijn eigen studio", geeft Esko toe.

handig

Toch vinden de hitproducers dat een schrijverskamp ontzettend handig is. Jack $hirak: "Als je een album wil maken met een groep artiesten, heb je meer tijd. Je bouwt in één keer een sound op, wat normaal twee maanden kan duren. Je voelt je vies en verrot als je thuiskomt, maar je hebt wel twintig nieuwe tracks. Hij lacht. "Vroeger was ik op schrijverskamp blij met een bed en een eitje. Nu ga ik met Lil Kleine op schrijverskamp naar de Malediven."

Inspiratie & Sound

Tijdens een schrijverskamp krijg je veel inspiratie. Maar de producers hebben zelf geen idee waar ze dat vandaan halen. Vaak komt het uit het niets in hun op. De hitproducers proberen wel actief op zoek te gaan naar ideeën. Zo trommelt Spanker thuis zelfs op allerlei spullen. "Af en toe is het belangrijk om te experimenteren, nieuw dingen te proberen", zegt $hirak. Yung Felix is het daarmee eens: "Zo nu en dan moet je checken wat er buiten jou gebeurd. Daar maak je dan je eigen sound van".

Ster advertentie
Ster advertentie