Naar homepage
Music

Deze 3 weetjes over 'Apeshit' veranderen de manier waarop je naar de clip kijkt

  1. Newschevron right
  2. Deze 3 weetjes over 'Apeshit' veranderen de manier waarop je naar de clip kijkt

Holy shit! The Carters verrasten het afgelopen weekend vriend en vijand door uit het niets Everything is Love te releasen. Bij het album bracht het echtpaar ook meteen de clip van Apeshit uit. Beyoncé en Jay-Z wisten hiervoor in het diepste geheim opnames te maken in het Louvre, het grootste en drukste museum ter wereld. De setting alleen is al adembenemend, maar wist je dat er ook veel 'verborgen' boodschappen in de clip zitten? Cultuurexpert Wieteke licht het toe:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ze lopen als een modern Frans koningskoppel door het museum. Ze laten ons achttien kunstwerken zien en daarmee veranderen ze onze blik op de wereld."

1. Macht

Beyoncé en Jay-Z lopen in het Louvre rond als een keizerskoppel en kijken naar het verleden. Op de kunstwerken worden veelal rijke mensen en heersers afgebeeld. Beyoncé staat op een gegeven moment te dansen met aantal donkere danseressen voor het schilderij: The Coronation of Napoleon. Op dit werk zie je de kroning van keizerin Josephine, de vrouw van Napoleon. Josephine was de dochter van een slavenhandelaar in Martinique. Beyoncé danst in de clip precies voor de plek van Josephine. Het lijkt hierdoor een beetje alsof zij nu gekroond wordt tot nieuwe koningin.

Wieteke: "Het lijkt alsof ze tegen Napoleon zegt: "buigen jullie nu maar voor ons.""

2. Vrouw

In de clip wordt er ook veel aandacht besteedt aan de positie van de vrouw. Zo is er een kort detail te zien van een vrouw met een indringende blik die afgebeeld is op het schilderij The Intervention of the Sabine Women. Het kunstwerk vertelt het verhaal over de Sabine vrouwen die ontvoerd werden en verkracht werden om zo een nieuwe generatie Romeinen te creëren.

Wieteke: "Hiermee kan Beyoncé verwijzen naar de moeilijke situatie voor veel vrouwen op dit moment. Denk aan de #metoo-situatie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. vluchtelingen

Jay-Z staat ten slotte ook nog voor The Raft of the Medusa, waarop wanhopige passagiers die dreigen te verdrinken worden afgebeeld. Wieteke: "Het kunstwerk snijdt een actueel thema aan." Het schilderij is gebaseerd op de beruchte schipbreuk in 1816 even buiten de westkust van Afrika. Bijna 150 mensen moesten dagenlang zonder brood of water op het vlot zien te overleven. The Carters willen hiermee wellicht het voortdurende schandaal van de vluchtelingencrisis aanduiden. Daarnaast gaat The Raft of Medusa ook over de nasleep van het kolonialisme en de slavernij. De afgebeelde mensen zijn onderdrukt en wanhopig, maar sommige van hen wisten het toch te redden.

Ster advertentie
Ster advertentie