Music

Vato Gonzalez: Buma Stemra is maffiavakbond

  1. Newschevron right
  2. Vato Gonzalez: Buma Stemra is maffiavakbond
Vato Gonzalez is boos en verontwaardigd, omdat Buma/Stemra's juridisch directeur Cees van Rij een oprotpremie krijgt van 700.000 euro. De Nederlandse dj haalde vanochtend in de FunX ochtendshow met Fernando flink uit naar de auteursrechtenorganisatie.

Maffia

Als artiest wordt je volgens Vato Gonzalez als het ware gedwongen om je in te schrijven bij auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. "Het is een compleet ontspoorde maffia-vakbond geworden die eigenlijk alleen maar neemt. Als je aan de gemiddelde artiest vraagt wat ze aan de Buma hebben, dan krijg je daar vrij weinig positieve antwoorden uit."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F41099014&show_artwork=true"></iframe>
{/source}

Ouderwets

De dance dj zag zelf het lachwekkende bedrag van 50 euro op zijn rekening binnenkomen, na een nummer één hit op de populairste dancewebsite. "Dan zie je dat de auteursrechtenorganisaties zich inmiddels rond eten." Volgens Vato Gonzalez is het probleem dat Buma/Stemra ouderwets is. "Buma is een los bureaucratisch apparaat dat eigenlijk nog is ingericht op de muziekindustrie van vinyl. Ik heb gemerkt dat ze niet op kunnen gaan met de opkomst van 'hypermoderne technologieën' als mp3 en zippyshare."

Wachten

Vato Gonzalez scoorde een dikke hit met Badman Riddim, maar laat het grootste deel van zijn rechten door een Engelse rechtenorganisatie beheren. "Als je op het geld van Buma moet wachten, dan kan je beter in een supermarkt gaan werken." Vato Gonzalez geeft zelfs tracks gratis weg, omdat hij één euro per single veel te hoog vindt voor een track.

Zakkenvullers

Buma/Stemra is in het leven geroepen om te zorgen dat artiesten hun geld krijgen, maar op dit moment is de auteursrechtenorganisatie een club die volgens Vato haar eigen zakken vult. Hij noemt het een geld-binnen-hark-organisatie voor de grote labels. "Als je Marco Borsato bent, dan ben je heel blij met Buma/Stemra omdat je veel op de radio wordt gedraaid en daar veel geld voor krijgt, maar Marco zit niet met droog brood thuis." Vato Gonzalez vindt dat er een hoop artiesten zijn die nooit een stukje van de taart krijgen. "Terwijl dat de rasmuzikanten zijn die eigenlijk gestimuleerd zouden moeten worden."

Oprotpremie

Vato denkt dat in geen enkel geval een auteursrechtenorganisatie zeven ton als oprotpremie moet meegeven. "Dat zijn bedragen die elke artiest ooit hoopt van Buma te mogen ontvangen."

Ster advertentie
Ster advertentie