Music

Sabri Saab el Hamus pinkt traantje weg om Egypte

  1. Newschevron right
  2. Sabri Saab el Hamus pinkt traantje weg om Egypte
Sabri Saab el Hamus is ontroerd door de opstand in Egypte. De acteur van Egyptische afkomst vertelt in FunX Start aan Fernando dat hij met dubbele gevoelens naar het nieuws over de opstand in Caïro kijkt. Dat er een opstand zou komen was volgens hem onvermijdelijk, maar hij maakt zich zorgen over de gevolgen.

Het is alweer 32 jaar geleden dat Sabri Saab el Hamus naar Nederland vertrok om een beter leven voor zichzelf op te bouwen. Dat er in zijn vaderland geprotesteerd wordt tegen president Mubarak verbaast hem niets: “Het geduld van de Egyptenaren is ongelooflijk en ongekend. Telkens wanneer ik terug ging vroeg ik me af wat er voor nodig was om de bom te laten barsten. Ik ben blij en opgelucht dat het nu eindelijk is gebeurd, maar aan de andere kant vraag ik me af hoe het nu verder moet.”

Vanuit Nederland houdt de acteur zijn Egyptische familie goed in de gaten. Hij belt veel met zijn moeder, maar vooral met zijn neven. De revolutie is volgens hem gestart door de Facebookgeneratie, jongeren tussen de 17 en 30 die verandering wilden zien. President Mubarak beloofde dinsdag dat hij zichzelf niet meer verkiesbaar zal stellen bij de volgende verkiezingen in september. De vraag is maar of dit afdoende is. Sabi merkt dat zijn neven zich erbij neer kunnen leggen: “Mijn neef van 31 vraagt zich af of hij hier niet al tevreden mee moet zijn. Mubarak heeft immers beloofd dat hij weg zal gaan, dat heeft hij nog nooit eerder gezegd.”

Het nieuws uit Egypte houdt Sabri bezig. Hij kijkt veel naar het nieuws. De afgelopen dagen heeft hij een paar keer gehuild toen hij mensen zag protesteren op het Tahrirplein in Cairo.
Mubaraks’ beloftes zijn voor hem niet genoeg. Sabri: “Ik vindt dat Mubarak zo snel mogelijk weg moet. Anders heeft het geen zin gehad. Mensen zijn al dagen bezig die man weg te krijgen en dan moet hij ook gewoon gaan. Nu duurt het nog acht of negen maanden voordat hij vertrekt. Iedere dag met Mubarak is er één te veel.”

Luister het interview met Sabri hier terug:
{wmaremote}http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/funx/on_demand/alle_edities/start/start_201102020700.wma{/wmaremote}

Ster advertentie
Ster advertentie