Music

XTip: Rapper Gikkels snoert de monden met Doofpot

  1. Newschevron right
  2. XTip: Rapper Gikkels snoert de monden met Doofpot
Rapper Gikkels voelde zich na uitspraken van een politiecommissaris en een raadslid over de Bijlmer gekwetst, omdat ze een verband legden tussen het geweld in de Amsterdamse Bijlmer en de rapscene. Ook noemde het raadslid het 'een primitieve holbewonerscultuur'. Tijd voor Gikkels om via de negende plaats van de XTips lijst met Doofpot te reageren op de politiek.
Bekijk hier de videoclip van Doofpot!

Mediahype
De hele mediahype begon nadat Amsterdamse rapper Lexxxus op YouTube een filmpje plaatste waarin na een schietpartij vanuit zijn ziekenhuisbed vertelt dat een woordenwisseling de aanleiding was voor de schietpartij en zegt hij ‘het zelf te zullen oplossen’.

Korpschef Welten
In een interview met Lijn5 zegt de Amsterdamse Korpschef Bernard Welten: ‘In heb niets tegen rappers en rapmuziek, maar wel tegen de beelden die worden getoond’. ‘Ik beweer ook niet dat criminaliteit voortkomt uit het kijken naar gewelddadige beelden. Dat heeft bijvoorbeeld ook te maken met de thuissituatie en de omgeving waarin je opgroeit. Mensen bij wie de basis ontbreekt kunnen kwetsbaar zijn, wat vervolgens weer kan leiden tot kopieergedrag.

Primitieve holbewoners mentaliteit
SP-raadslid, Evert Hartog gooide nog wat olie op het vuur door in een interview met AT5, te roepen dat criminaliteit in zuidoost voortkomt uit een ‘soort primitieve holbewoners mentaliteit’. ‘Die moet je doorbreken. Dat moet je hard aanpakken!’

Gikkels slaat terug
Hartogs’ uitspraak op het AT5 nieuws, een interview met Welten in het NRC Handelsblad en de terughoudendheid van stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet waren aanleiding voor het rapnummer ‘Doofpot’ van de 25-jarige rapper Gikkels, die nu XTip is bij FunX. ‘De overheid laat steken vallen. Zij weten niet wat er speelt. Als je goed kunt relativeren komt de stijgende criminaliteit voort uit de recessie. De Bijlmer is nog steeds een achterstandswijk. Als het economisch niet goed gaat, leidt de onderklasse daar het meest onder.

Ook vindt hij vindt de uitspraak van Hartog racistisch. Hij zegt zelfs dat zulke uitspraken van publieke figuren de maatschappij doen dan hiphop ooit kan doen. 'De Nederlandse overheid moet zichzelf eerst maar eens heropvoeden.' Of zoals hij in Doofpot rapt:

Weet je wat ik vies vind de politiek gaat over lijken.
Politie loopt ons te bedreigen.
Te provoceren en wil het dus zo laten lijken.
Dat we hun gezag ondermijnen.


Gikkels - Doofpot

Ster advertentie
Ster advertentie