OMG

Ze overleefde genocide in Rwanda en is daar eerste vrouwelijke neurochirurg

foto: Facebook: Claire Karekezi
  1. Newschevron right
  2. Ze overleefde genocide in Rwanda en is daar eerste vrouwelijke neurochirurg

Dr. Claire Karekezi is de eerste vrouwelijke neurochirurg van Rwanda. Bijzonder, maar nog specialer omdat ze een overlever is van de genocide in haar land. Ze heeft haar studie afgemaakt in de Canadese stad Toronto en keert in juli weer terug naar Rwanda.

self made

In de jaren 90 heeft de 35-jarige Claire de genocide meegemaakt als tienermeisje en er ook ooms en tantes door verloren. Die heftige periode is tekenend geweest voor haar identiteit. Dat vertelde ze aan CityNews Toronto.

"Ik ben groot geworden met de gedachte dat je op niemand anders kan rekenen dan jezelf. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik er altijd alles doe wat nodig is om te komen waar ik wil komen."

studiebeurs

De genocide heeft Claire er nooit van weerhouden om goed te presteren op school. Zo maakte ze in Rwanda haar middelbare school af met zulke goede resultaten, dat ze een studiebeurs van de overheid kreeg om medicijnen te gaan studeren op de universiteit van Rwanda in haar geboortestad Butare. Maar ze bleef niet daar. Claire vertrok als uitwisselingsstudent naar Zweden, waar haar interesse voor neurologie werd aangewakkerd.

alles op alles

Claire zette alles op alles om zich daarin de specialiseren en ontwikkelde zich verder aan de Oxford University in Londen in 2009. In 2011 ging Claire door in Marokko waar ze een speciaal programma kon volgen voor jonge Afrikaanse neurochirurgen. Maar klaar was ze zeker niet. Deze doorzetter meldde zich in 2013 namelijk aan voor een fellowship in Toronto, waardoor ze zich nog meer kon specialiseren.

Het is een 'studiereis' van ruim twaalf jaar geweest, maar één ding is zeker: het was het zeker waard!

"Het is een passie, het is toewijding. Het gaat me niet om het geld. Ik leef mijn droom en geniet van wat ik doe."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie