OMG

Steeds meer Nederlanders wijzigen hun voornaam

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer Nederlanders wijzigen hun voornaam

Onze eigen voor- en achternaam kiezen, hebben we niet zelf in de hand. Die krijgen we nou eenmaal bij de geboorte. Alhoewel voornamen vaak een speciale betekenis hebben, zijn er steeds meer Nederlanders die toch liever een ander exemplaar zouden willen en daarom een naamsverandering aanvragen.

Beschamend

In 2015 werd er 503 keer gevraagd om een naamsverandering. Vorig jaar waren dit 576 wijzigingen. Dat blijkt uit cijfers van Raad voor de Rechtspraak. Voor dit jaar wordt net zo'n aantal verwacht. Waarom meer mensen hun voornaam veranderen is niet bekend, maar wel kunnen we ons voorstellen dat namen zoals Co de Roodt, Storm 't Hard en Conny Plassen erg beschamend zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Moeizaam en duur proces

Hoe zit het met het veranderen van je voornaam? Mocht je deze willen laten veranderen, moet je hiervoor een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Bij een minderjarige moeten een van de ouders het verzoek indienen. De rechter moet het dan ook met je eens zijn en beoordelen of je naam wel aan de regels voldoet.

Bij het veranderen van je voornaam moet je natuurlijk ook denken aan het wijzigen van je officiële documenten zoals je zorgpas en identiteitsbewijskaart. Oh ja, er is ook een advocaat nodig. Het brengt dus erg veel kosten met zich mee.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie