OMG

Shisha en liqa, maar dan zonder de shisha...

  1. Newschevron right
  2. Shisha en liqa, maar dan zonder de shisha...

Woon je dichtbij een shishalounge of nog erger recht erboven, dan rook je waarschijnlijk dagelijks gratis appeltabak. Volgens de GGD zijn de dampen van de lounges schadelijk voor omwonenden en moeten vooral jongeren meer weten over de gevaren van de waterpijp. Die kan namelijk gevaarlijker zijn dan de normale sigaret.

Gevaren

"Hoe schadelijk waterpijp is, hangt af van het mengsel en hoe vaak je rookt", zegt Johan Osté van de GGD. "Maar wat het vooral gevaarlijk maakt, zijn de kooltjes waarmee het mengsel wordt verbrand." Je kunt het vergelijken met een barbecue die je aansteekt. "Bij de verbranding van de kooltjes komen behalve tabaksdamp ook kankerverwekkende stoffen vrij die je opzuigt tijdens het roken. Daar komt nog bij dat het gewoonlijke mengsel met nicotine en teer ook stoffen bevat die kanker kunnen veroorzaken en verslavend werken."

elektrisch en kruiden

Aparte gevallen zijn de mengsels met alleen kruiden en de elektrische waterpijp. "De gevaren van dat eerste moeten nog goed onderzocht worden, maar ook bij de verbranding van kruiden komen schadelijke stoffen vrij. De elektrische waterpijp lijkt onschuldiger, maar kan nog steeds meer schade aanrichten dan 'normale' sigaretten.

Kolen in de lucht

Vanwege het gevaar gaan Amsterdamse stadsdelen in alle appartementen boven de shishalounges onderzoeken hoe goed de luchtkwaliteit is. Dat schrijft burgemeester Van der Laan aan de gemeenteraad. Daarbij wordt gemeten hoeveel koolmonoxide in de lucht hangt. Komt deze boven een gevaarlijk grens, dan hangt het waterpijpcafé een boete boven het hoofd of kan het zijn dat het zelfs tijdelijk de deuren moet sluiten.

Ster advertentie
Ster advertentie