OMG

Autorijexamen afgebroken? Minimaal zes weken later opnieuw proberen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Autorijexamen afgebroken? Minimaal zes weken later opnieuw proberen

Het lijkt onvoorstelbaar dat de rij-examinator al na een aantal kilometer zegt: ''Stop! Dit is levensgevaarlijk'', maar het gebeurt steeds vaker. Mocht je vanaf volgende week maandag je autorijexamen aan het afleggen zijn en wordt deze afgebroken, omdat je er er niets van bakt? Dan moet je minimaal zes weken wachten tot je opnieuw een poging mag doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

zes weken

Normaal is de verplichte wachttijd twee weken als je bent gezakt, maar alsnog zou een periode van zes weken niet als straf gezien moeten worden. Het CBR zegt dat die minimale tijd nodig is om de toekomstige autobestuurders op een bepaald niveau te krijgen, waarbij ze een glansrijke kans maken om hun rijbewijs te halen. Ook is het een steun in de rug voor rij-opleiders en kandidaten en/of hun ouders die druk uitoefenen om te vroeg op examen te gaan.

Afgebroken autopraktijkexamens

Dit jaar hebben examinatoren tot en met september een kleine 1700 autopraktijkexamens moeten afbreken. ''Zo voegen bestuurders als een slak in op de snelweg, snijden zij medeweggebruikers én gaat het hanteren van voorrangsregels hen ook niet goed af'', laat Nathalie Dingeldein van het CBR weten aan het AD.

''Omdat de kandidaat een direct gevaar vormde voor zichzelf, de meerijdende instructeur, de examinator en het overige verkeer, verwacht het CBR dat zo'n bestuurder minimaal zes weken nodig heeft om het gewenste gedrag aan te leren.''

Regionale verschillen

De kandidaten in Zuid-Holland zakken het meest voor hun autopraktijkexamen. Slechts 43,9 procent slaagt. De Limburgers daarentegen doen het het best, met een percentage van maar liefst 57,7 geslaagden. Zie hier in de tabel de grote regionale verschillen in succes bij rijexamen en check hieronder hoe het bij een praktijkexamen - in positieve zin - eraan toegaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie