OMG

Ongeloof na racistische opmerkingen Wilders

  1. Newschevron right
  2. Ongeloof na racistische opmerkingen Wilders
Verontwaardiging, woede en verdriet gisteravond na de bizarre uitspraken door Geert Wilders. De PVV-leider vroeg aan zijn achterban of ze meer of minder Marokkanen in Nederland willen. "Minder! Minder! Minder!," scandeerde de zaal. "Dan gaan we dat regelen," zei Wilders lachend. Echt heel verrassend is deze uitspraak van Wilders natuurlijk niet maar voor velen was dit wel echt de druppel.

Mocht je het nog niet gezien hebben....kijk en huiver:


Op Twitter reageerden veel mensen vol ongeloof. Hieronder enkele reacties:Thijs Römer
Acteur Thijs Römer haalt keihard uit naar Wilders:


Premier Rutte

Ook is er kritiek op andere politici die niet duidelijk genoeg afstand nemen van Wilders. Premier Rutte zegt dat hij er een ‘vieze smaak’ van krijgt maar tegelijkertijd sluit hij een coalitie met de PVV in de toekomst niet uit.

Inmiddels hebben politici als Roemer, Asscher en Pechtold ook gereageerd.
#Bornhere

In een reactie op de uitspraken van Wilders hebben Nederlandse Marokkanen massaal selfies getwitterd, waarin ze door hun paspoort te laten zien, aangeven dat ze ook Nederlander zijn. Onder meer acteur Achmed Akkabi en Nasrdin Dchar plaatsen een fotootje voorzien van #bornhere.

#ichbineinmarokkaan
Ook de actie #ichbineinmarokkaan, die begonnen is door enkele FunX-collega's, krijgt steeds meer vervolg op social media.

Buitenlandse media
Ook in het buitenland zijn de opmerkingen van Wilders niet onopgemerkt gebleven. Zo spreekt het Amerikaanse persbureau AP over 'anti-Marokkaanse spreekkoren,' heeft de Spaanse krant El Pais het over 'de xenofobe en anti-islamitische Geert Wilders' en vergelijkt een Duits persbureau Wilders met de nazi-minister van propaganda Joseph Goebbels.

Aangifte
Aissa Zanzen van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders gaat aangifte doen tegen Geert Wilders. 'Ik ben er zelf emotioneel van', zegt Zanzen hij tegen RTL Nieuws. Op Facebook is de pagina ‘Ik doe aangifte tegen Wilders’ opgericht. Ruim 25.000 mensen hebben de pagina inmiddels geliket.

In Het Parool zegt advocaat Göran Sluiter dat aangifte tegen Wilders dit keer "kansrijk" is.

Geert, ga je schamen!
Inmiddels hebben verschillende nieuwsredacties openlijk stelling genomen tegen Geert Wilders. Zo schrijft adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws Pieter Klein schrijft in een open brief aan Geert Wilders dat hij zich moet schamen. Ook De Telegraaf, NRC en BNR Nieuwsradio hebben stevige commentaren.

Reactie Wilders
Geert Wilders zelf "begrijpt niets" van de ophef die is ontstaan. "Ik heb niets nieuws gezegd", zei hij vandaag in de Tweede Kamer tegen de verzamelde pers.


Ster advertentie
Ster advertentie