OMG

Kleuter (4) met dove ouders maakt films en series extra interessant voor ze

foto: Instagram: abier0se
  1. Newschevron right
  2. Kleuter (4) met dove ouders maakt films en series extra interessant voor ze

Gabriel Toseland kan al gebarentaal sinds hij ongeveer vier maanden oud is. Dat vonden zijn ouders Abigail en Conor wel handig, omdat ze allebei doof zijn. De kleuter kan in tegenstelling tot zijn vader en moeder wel horen en daarom helpt het kleine jochie zijn ouders graag in het dagelijks leven.

gebarentolk

Gabriels moeder legde onlangs vast hoe hij een film voor haar en haar echtgenoot aan het uitbeelden was in gebarentaal. Op de beelden die viraal gaan op Facebook, zie je de kleuter op schattige wijze als gebarentolk functioneren, onder andere wanneer een helikopter door het beeld vliegt. "Hij houdt ervan om mij te helpen", zegt zijn moeder Abigail tegen Metro. "Als er in een winkel wordt omgeroepen dat ze gaan sluiten, dan vertelt hij mij dat. Hij leert onze dochter die 19 maanden oud is ook gebarentaal. Ik ben enorm trots op hem."

Melkpak

De ouders van Gabriel leerden hem al op jonge leeftijd gebarentaal, zodat er geen communicatiebarrière zou ontstaan. Moeder Abigail vertelt dat het begon met simpele dingen als een melkpak. Dan deed ze eerst het gebaar voor melk en gaf hem dan een melkpak zodat hij wist wat dat betekende. Inmiddels is Gabriel vier jaar oud en probeert hij zijn dove ouders met alles te helpen. "Wij hebben een geweldige band", zegt zijn moeder. "Hij vertelt ons bijvoorbeeld dat de bel is gegaan en dat er iemand voor de deur staat."

Voordeel bij nadeel

Dat de ouders van Gabriel doof zijn, heeft volgens zijn moeder ook enkele 'voordelen'. Zo kan hij volgens zijn moeder heel goed socializen met kinderen die ook een beperking hebben zoals zijn ouders. Hij legt snel contact in situaties waar andere leeftijdsgenoten misschien een stap naar achteren zouden zetten. Zo heeft een nadeel, dus ook een voordeel.

Gebarentaal leren?

Wil jij ook gebarentaal leren? Dan zijn er genoeg mogelijkheden, zoals deze app die Annelies gebruikt:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie