OMG

Half loon voor volwassen werk: Weg ermee!

  1. Newschevron right
  2. Half loon voor volwassen werk: Weg ermee!

De minidocumentaire 'Half Loon voor Volwassen Werk' geeft een inkijkje in de beroerde positie van werkende jongeren in Nederland. Jongeren tussen de 18 en 23 jaar krijgen in Nederland een jeugdloon, terwijl ze volwassen werk verrichten. Slechts 15 procent binnen deze leeftijdscategorie is financieel zelfstandig.

Geen bios of stappen

De 21-jarige Joshua heeft altijd gewerkt, maar heeft iedere maand met een verrassing te maken: "Als ik 20 uur werk, krijg ik 600 euro. Het is aan het einde van de maand steeds een verrassing hoeveel ik die maand heb verdiend." Naar de bios of stappen? "Nee, want ik weet nooit of ik het geld kan missen. Op vakantie gaan? Daar denk ik niet eens meer over na. Dat gaat niet."

Vervelende situaties

Anneloes is 22 jaar en heeft een opleiding afgerond waar ze niets mee kan. Daarom werkt ze steeds via een uitzendbureau. Dat levert haar steeds vervelende situaties op: "Ze hebben een grote mond tegen je, ze bellen je 's ochtends vroeg met het verzoek of je wil werken. Niemand vraagt zich af hoe het met mij is." Vakantie om even bij te tanken of langs de kaakchirurg gaan? Dat kan ze op haar buik schrijven.

Zouka Media

De minidocumentaire 'Half Loon voor Volwassen Werk' is een portret van Abdelkarim El-Fassi van Zouka Media in samenwerking met FNV jongerenbeweging Young & United, die strijdt voor gelijke beloning en meer zekerheid voor jongeren. Dat werd eerder dit jaar goed duidelijk na de opvallende actie van Appie vakkenvuller Soufiane.

Ster advertentie
Ster advertentie