OMG

Koreaan (71) ziet moeder na 68 jaar

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Koreaan (71) ziet moeder na 68 jaar

Zeker 57.000 Noord- en Zuid-Koreanen, die in 1950 door de onafhankelijkheid van Japan gescheiden van families raakten, hadden zich opgegeven voor een Koreaanse familiehereniging. Ri Sang Chol (71) was gisterochtend een van de 89 gelukkigen die hiervoor in aanmerking kwam. Hij heeft zijn moeder Lee Keum-seom (92) voor het laatst gezien toen hij een kleuter van bijna vier jaar oud was. Gisteren hebben ze elkaar na 68 jaar weer kunnen omhelzen.

Scheiding

Moeder en zoon raakten van elkaar gescheiden toen het gezin op de vlucht ging voor de Koreaanse oorlog. Sang Chol liep aan de hand van zijn vader, terwijl zijn moeder zich even terugtrok om op een rustige plek haar jongere dochter borstvoeding te geven. Toen ze klaar was, kon ze in complete chaos haar man en zoon niet meer terugvinden. Keum-seon bereikte Zuid-Korea en vader en zoon bleven achter in het gesloten noordelijke gedeelte. ''Ik dacht dat ze ver vooruit waren gegaan...'', laat ze aan CNN weten.

''Ik stopte niet om te slapen of eten. Ik ging gewoon door! Ik kwam mijn zwager tegen en hij vertelde dat mijn man was teruggegaan naar Zuid-Korea om mij te zoeken. Telkens als ik wakker werd, nam ik mijn dochter mee naar het veld, waar we een rots zaten. Maar hij kwam maar niet... Ik huilde jarenlang elke dag.''

IN TRANEN

Toen de twee elkaar gister dan eindelijk na bizar lange tijd in de armen konden sluiten, barstten ze in tranen uit. Sang Chol kon voor het eerst zijn vrouw en volwassen dochters aan zijn moeder voorstellen. Hij liet haar ook een foto zien van zijn vader die inmiddels is overleden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Familiehereniging

Dit soort ontmoetingen zijn schaars. Voor de geselecteerde families is het vaak erg emotioneel. De mensen voelen zich met elkaar verbonden, spreken dezelfde taal, maar leven in twee totaal verschillende werelden. De grens tussen Noord- en Zuid-Korea geldt als de strengst bewaakte ter wereld. Na de Koreaanse Oorlog in 1950 bleven de noordelijke en zuidelijke gebieden gescheiden.

In het kapitalistische Zuiden bloeide de economie op. Het Noorden staat vooral bekend als een arm gedeelte, die vandaag de dag geldt als een dictatuur. Deze wordt geleid door de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Zo krijgen verscheurde Koreaanse families sinds 1985 af en toe de kans op een korte reünie. De afgelopen twintig jaar konden ongeveer 20.000 Koreanen op die manier hun familieleden voor even in de armen sluiten. Elf uur lang mogen ze bij elkaar blijven, waarna vaak een emotioneel afscheid volgt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie