OMG

Amerikanen experimenteren met anti-obesitas operaties bij tieners

  1. Newschevron right
  2. Amerikanen experimenteren met anti-obesitas operaties bij tieners

Tieners die een operatie ondergaan tegen hun overgewicht, kunnen daar minstens drie jaar voordeel van hebben. Althans, dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek waarbij meer dan 200 tieners een operatie ondergingen om af te vallen. In de Verenigde Staten is zwaar overgewicht, oftewel obesitas, een probleem voor 20% van de tieners. In Nederland ligt dat getal rond de 2% voor 2 tot 21-jarigen, maar is het de afgelopen jaren aan het stijgen.

Drastisch

De artsen geven toe dat het een drastische maatregel is om de tieners zo jong te opereren, maar er zou voor hen geen andere manier zijn om gewicht te verliezen. Door de operatie verloren de jongeren niet alleen gewicht, maar verminderden ze ook de gezondheidsproblemen die daarbij kwamen kijken zoals hoge bloedsuiker of cholesterol. Andere experts zeggen wel dat er meer onderzoek nodig is naar de gevolgen op lange termijn voor de tieners.

Mooi van binnen

Een ander voordeel is volgens de onderzoekers dat de tieners zich ook gelukkiger voelen. Het zelfvertrouwen van de jongeren gaat vaak omhoog, als het gewicht omlaag gaat. De Amerikaanse Lizzie verloor bijna 80 kilo door de operatie: "Doordat ik nu gezond en actief ben, heb ik van mijn lang gehaatte lichaam leren houden."

Eigen schuld, dikke bult?

Volgens Nederlandse wetenschappers wordt overgewicht bij jongeren niet alleen door henzelf bepaald. Eerder deze week bleek uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en van Leiden dat twaalf- tot zestienjarigen eerder voor chips of chocola kiezen, als ze op een eerder moment een afbeelding ervan hebben gezien. Dat zou opnieuw bewijzen dat reclames grote invloed hebben op de keus van jongeren voor (on)gezond eten.

Denk jij dat dit de juiste oplossing is tegen zwaar overgewicht onder jongeren of is dit een te makkelijke weg naar een gezonder lichaam?

Ster advertentie
Ster advertentie