OMG

Ramadan 2014: 19 uur per dag niet eten en drinken

  1. Newschevron right
  2. Ramadan 2014: 19 uur per dag niet eten en drinken
De Ramadan begint dit weekend voor miljoenen moslims. De vastenmaand valt net als vorig jaar in de zomer, dus is het nog steeds lang licht. Dat betekent dus bijna 19 uur lang niet eten, drinken, roken of seksuele handelingen verrichten. Ook slechte praat, slecht denken en slecht gedrag is in deze periode niet toegestaan.

Elk jaar begint Ramadan tien dagen eerder dan het jaar ervoor. Dat komt omdat de moslimkalender twaalf maanden telt, van elk 29 a 30 dagen. Het duurt dus nog een paar jaar voordat de vastenmaand weer in een koudere periode valt.

Waarom vasten moslims?

De Ramadan is de negende maand van de moslimkalender en voor moslims een heilige maand, omdat zij geloven dat in deze maand Allah zijn eerste verzen van de Koran aan de profeet Mohammed liet meedelen door de engel Gabriël. Het vasten is één van de vijf zuilen van de Islam. Dit is de verzamelterm voor de religieuze verplichtingen van elke moslim. De overige vier zijn de geloofsbelijdenis, vijf keer per dag bidden, aalmoezen geven en de pelgrimstocht naar Mekka.

{source}
<object width="550" height="315"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/nNbvzJFIxno?version=3&amp;hl=nl_NL&start=77"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/nNbvzJFIxno?version=3&amp;hl=nl_NL&start=77" type="application/x-shockwave-flash" width="550" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
{/source}

Iftar

Het vasten van de dag wordt verbroken met een iftar-maaltijd. Het verbreken van het vasten gebeurt met verse dadels, als deze niet beschikbaar zijn, dan met gedroogde dadels en bij gebrek aan dadels verbreekt men het vasten met water. Een iftar maaltijd wordt met familieleden, buren en kennissen, gasten en verder iedereen die langskomt, genuttigd.

Uitzonderingen

Niet alle moslims hoeven zich aan de regels te houden. Uitzonderingen worden gemaakt voor kleine kinderen, vrouwen die zwanger zijn of in hun menstruatieperiode zitten, vrouwen die borstvoeding geven, zieken en reizigers.

Suikerfeest

Na dertig dagen vasten is het tijd voor het Suikerfeest ofwel Eid El Fitr of Ramanzan/Şeker Bayramı. Moslims gaan bij familie op bezoek. Ter gelegenheid van het Suikerfeest worden zoete gerechten en lekkernijen gegeten en geeft men elkaar en de armen cadeautjes.

Ramadan & FunX

FunX wenst alle luisteraars die meedoen aan de Ramadan een gezegende vastenmaand!

Ster advertentie
Ster advertentie