OMG

Gaan je darmen kapot door zoetstoffen in cola light?

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Gaan je darmen kapot door zoetstoffen in cola light?

In verschillende artikelen die onlangs zijn verschenen, staat dat zoetstoffen en sportvoeding met kunstmatige zoetstoffen giftig zouden zijn voor je darmen. We zouden door de bacteriën in die zoetstoffen ernstige darmklachten kunnen krijgen. Dat bericht schoot bij luisteraar Jay in het verkeerde keelgat. Hij stuurde Jaimy een berichtje via de FunX App en vertelde in De Avondshow dat hij zich zorgen maakt om zijn vriendin. Zij drinkt blijkbaar vijf blikjes cola per dag. Niet de normale, maar de light-variant omdat ze wil afvallen. Betekent dit dat de vriendin van Jayh straks kapotte darmen heeft?

Bangmakerij

Jaimy belde speciaal voor Jay met Trudy Voortman, voedingsonderzoeker bij het Erasmus MC. Zij zegt dat Jay zich niet zo'n zorgen moet maken. Het onderzoek van de Israëlische universiteit Ben Gurion en de Nanynang Technological University in Singapore is volgens haar compleet uit z'n verband getrokken: "Het is bangmakerij", aldus Trudy. "Al die zoetstoffen worden heel uitgebreid getest in Europa. Op basis van al die onderzoeken samen weten we dat die zoetstoffen veilig zijn."

Vergezocht

Trudy heeft de koppen ook gelezen en zegt dat de conclusies wel heer vergezocht zijn: "Dit was een studie naar bacteriën en in een laboratorium hebben ze daar zoetstoffen bij gedaan. Van sommige hoge doseringen groeiden bacteriën minder goed, maar dat was het. Om daar nou uit te concluderen dat het giftig is voor ons mensen en onze darmen, is heel vergezocht!" Gefeliciteerd Jay. Je vriendin krijgt in ieder geval geen kapotte darmen van die vijf blikjes cola light per dag!

insta-goeroes

Cola light kan je dus drinken zonder darmproblemen, maar hoe zit het precies met suikers? Er bestaan zelfbenoemde Instagramgoeroes die zeggen dat 27 schijven ananas eten beter is dan cola, maar is dat echt zo? Ook dat fabeltje heeft Jaimy uit de wereld kunnen helpen met wat hulp van Trudy. Dat antwoord zag je misschien al aankomen: "Je wordt net zo dik van suiker uit fruit, als van suiker uit cola."

Ster advertentie
Ster advertentie