OMG

Homobelangenorganisatie COC: "Verbied transgenderdiscriminatie!"

  1. Newschevron right
  2. Homobelangenorganisatie COC: "Verbied transgenderdiscriminatie!"

Transgenders worden regelmatig fysiek of verbaal lastig gevallen. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van het Transgender Netwerk Nederland (TNN). LHBT*-belangenvereniging COC Nederland roept daarom in een brief de politiek op discriminatie op transgenders wettelijk te verbieden.

Onveilig

Van de ruim 350 transgenders die hebben meegedaan aan het onderzoek zegt het grootste deel (4 van de 5) zich onveilig te voelen op openbare plekken als de club of de supermarkt. Meer dan de helft (54% procent) is het afgelopen jaar slachtoffer geweest van een geweldsincident of heeft maandelijks te maken met beledingen.

Man/vrouw/...

Volgens het COC zou er een aparte wet tegen transgenderdiscriminatie moeten komen, omdat zij te maken krijgen met specifieke discriminatie. In de ogen van sommigen zijn ze niet duidelijk man of vrouw en daar wordt lelijk op gereageerd. Zo noemt de stichting het voorbeeld van een kapster die ontslagen is door haar baardgroei. De werkgever vond haar daardoor niet 'representatief' genoeg.

Manwijf, flikker, noem maar op

Nieuwsuur sprak gisteren in hun uitzending ook twee transgenders, onder wie de Surinaamse BeyonG. Zij vertelde dat zij als vrouw nog nare opmerkingen krijgt: "Ik word veel gediscrimineerd, vooral heel vaak uitgelachen. Mensen schreeuwen dingen naar me: manwijf, flikker, noem maar op."

In Jouw Stad belde Natasja met voorzitter van COC Nederland Tanja Ineke over hun eis.

*LHBT: Lesbisch, homo-, biseksueel en transgender

Ster advertentie
Ster advertentie