OMG

Munira werd na 27 jaar wakker uit een coma

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Munira werd na 27 jaar wakker uit een coma

Munira Abdulla lag 27 jaar in coma nadat ze begin jaren negentig betrokken raakte bij een ongeluk met een schoolbus. Haar zoon Omar kwam er vanaf met een bult op zijn hoofd. Sindsdien kon hij zijn moeder alleen nog bezoeken in het ziekenhuis. De artsen hadden geen vertrouwen meer in haar herstel, maar Omar bleef hopen dat zijn moeder op een dag haar ogen zou openen. En dat deed ze, vorig jaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waardevoller

Munira leefde jarenlang in minimale staat van bewustzijn en reageerde alleen op pijnprikkels. Toch bleef Omar zijn moeder iedere dag bezoeken en tegen haar praten. "Hoe meer tijd er voorbij ging, des te waardevoller ze voor mij werd", vertelt hij de krant The National.

Duitsland

Kroonprins Mohamed bin Zayed van Abu Dhabi hoorde in 2017 het verhaal van Munira en gaf de familie geld om de vrouw over te plaatsen naar een ziekenhuis in Duitsland. Daar werd Munira door specialisten behandeld. Ze kreeg epilepsiebehandelingen, fysiotherapie en onderging verschillende operaties, waaronder een aantal spieroperaties.

"Ze sprak!"

Een jaar na de behandeling in Duitsland leek Munira te reageren op een discussie tussen haar zoon Omar en de artsen. Drie dagen later hoorde Omar zijn moeder voor het eerst in bijna dertig jaar praten. "Ze sprak! Ze zei mijn naam en ik kon mijn geluk niet op." Hij droomde jarenlang van dit moment en werd extra emotioneel, omdat zijn naam het eerste was dat zijn moeder zei.

Samen bidden

Munira begon meer te praten en kan tegenwoordig korte gesprekken voeren, koranversen opzeggen en ze begint langzaam aan uitjes in haar rolstoel. "Ik voer gesprekken over dingen die ze interessant vindt en we kunnen samen bidden.”

"Blijf hoop houden"

Omar heeft besloten om dit verhaal te delen, zodat anderen de hoop niet verliezen. "Denk niet dat iemand dood is, omdat ze in coma liggen", zegt hij in hetzelfde interview. Hij bleef de hoop houden dat zijn moeder zou herstellen en kreeg uiteindelijk gelijk. Ze is misschien (nog) niet helemaal de oude, maar niemand heeft ooit gezegd dat het een makkelijke weg zou zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie