OMG

8 dingen die je in 2016 nooit meer zelf hoeft te doen

  1. Newschevron right
  2. 8 dingen die je in 2016 nooit meer zelf hoeft te doen

Deze eerste week van januari presenteren bedrijven de nieuwste gadgets tijdens tech-beurs Consumer Electronics Show in Las Vegas. Een aantal uitvindingen kunnen je het leven een stuk makkelijker maken door dagelijkse taken over te nemen. Redacteur Arnoud Wokke van Tweakers heeft wel één side note: "We moeten nog afwachten of al deze mooie ideeën ook echt het daglicht gaan zien." Om toch alvast weg te dromen, gaat hij met FunX langs de 8 dingen die jij in 2016 kan overlaten aan slimme apparaten.

1. Je veters strikken

Vergeet kleuterschool skills, die zijn in de toekomst niet meer nodig. Deze schoenen strikken strikt gezien niet hun eigen veters, maar hebben een andere manier om ervoor te zorgen dat ze mooi om je voeten blijven zitten. Het is nog steeds wel de vraag wat sneller is: zelf vooroverbukken of je smartphone erbij pakken om de bijbehorende app op te starten.

2. Weten wat je voelt

Geloof het of niet, voelen hoef je ook al niet meer zelf te doen. Het Amerikaanse Sentio Solutions presenteert een armband die volgens het bedrijf je emoties kan peilen. De zogenoemde armband Feel meet onder andere dezelfde signalen als een leugendetector, zoals je bloeddruk, huidtemperatuur en de activiteit van je zweetkliertjes. Bij stress of een chagerijnig humeur kan de armband je aanraden te mediteren via de bijbehorende app.

3. Je fitness level bijhouden

Slimme sportbh's of andere kleding met sensoren erin zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gezondheid. Die houden lichamelijke functies in de gaten zoals je hartslag, verbrande calorieën en vermoeidheidsniveau.

4. De verwarming hoger instellen

"Wat je nu veel ziet is 'domotica', oftewel smarthome apps", zegt Arnoud. Als je binnenloopt, merkt de thermostaat je aanwezigheid op en verhoogt het vanzelf de temperatuur naar een ingesteld aantal graden."

5. Het licht aandoen

Datzelfde geldt ook voor verlichting in het huis. Bij binnenkomst reageert een sensor op je lichaam en gaan de lampen aan." Dit zie je misschien al in sommige openbare wc's bijvoorbeeld. Nu is dat mogelijk in je eigen huiskamer.

6. Boodschappenlijstjes maken

We zijn nog niet zover dat je koelkast een lijstje met producten uitprint, maar er is wel het idee om een camera achterin te plaatsen. Sta je in de supermarkt, dan kan je dus nog even kijken of je nog genoeg eieren of melk hebt liggen. Samsung wil zelfs nog een uitgebreide nooit-meer-lege-koelkast op de markt brengen.

7. Deuren openen

De inmiddels bekende segway heeft een geëvolueerd broertje erbij: de Ninebot. De zelfbalancerende scooter kan worden omgetoverd tot een robotbutler als je er niet bovenop staat. Veel meer dan de deur openmaken kan de huishoudhulp alleen niet, daarvoor zijn de armpjes te kort.

8. Autorijden

Meerdere bedrijven, zoals Google, Volvo en Audi hebben de droom uitgesproken om in de toekomst zelfrijdende auto's van de loopband te laten rollen. Op techbeurs CES heeft nu ook Kia gezegd haar eerste bestuurloze voertuig te willen presenteren, maar dan wel in 2030. Of het een van de andere fabrikanten wel in 2016 lukt is onwaarschijnlijk, maar goede hoop hebben, kan altijd.

Welk dagelijkse taakje wil jij wel overlaten aan een apparaat?

Ster advertentie
Ster advertentie