OMG

Japanse kannibaal die Nederlandse student opat is overleden

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Japanse kannibaal die Nederlandse student opat is overleden

In 1981 werd de Nederlandse Renée Hartevelt slachtoffer van de Japanse kannibaal Issei Sagawa, ook wel de 'Kannibaal uit Kobe' genoemd. Zijn obsessie met westerse vrouwen kostte Hartevelt het leven. Sagawas werd juist beroemd door zijn daden. De kannibaal is gisteren op 73-jarige leeftijd overleden aan een longontsteking.

Obsessie

Sagawa had twee obsessies, zo schrijft het NRC; hij was gek van westerse vrouwen en had een grote drang om billen te eten. Toen hij zijn medestudente Hartevelt ontmoette aan de Universiteit van Parijs, werden deze obsessies nog groter dan ze al waren. De twee studenten raakten bevriend, maar iedere keer dat Hartevelt Sagawa de rug toekeerde in zijn appartement hield hij stiekem een pistool op haar gericht.

In 2011 zei hij in een interview met Vice dat hij wel vaker een pistool richtte op vrouwen. Hij had bijna iedere avond een sekswerker over de vloer die hij dan van plan was om dood te schieten. Dit deed hij nooit. Tot dat op 11 juni 1981 Hartevelt weer langs kwam. Sagawa schoot de 25-jarige studente van achter dood.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kannibalisme

Het lichaam van Hartevelt heeft drie dagen in het appartement van Sagawa gelegen. Hij verkrachtte het levenloze lichaam en at delen van haar op. De kannibaal besloot uiteindelijk dat hij van de rest van het lichaam af moest komen. Hij probeerde de lichaamsdelen die hij niet had opgegeten te lozen in het park Bois de Boulogne. Voorbijgangers vertrouwde het gedrag van Sagawa niet en belde de politie. Kort daarna werd de kannibaal gearresteerd. Hij verklaarde bij de politie dat hij er niks aan kon doen. "Het was een vreemde drang die me kwelde en al een langere tijd meester van mij was."

Door deze "onverklaarbare drang" verklaarden artsen Sagawa ontoerekeningsvatbaar en stopten ze hem in een psychiatrische instelling. Uiteindelijk werd hij overgeplaatst naar Japan. Daar rekende ze hem wel toerekeningsvatbaar, maar omdat de zaak in Frankrijk al gesloten was, konden ze hem niet opnieuw veroordelen. Hij kwam in 1989 weer vrij.

Talkshows

Na Sagawas vrijlating stonden talkshows voor hem in de rij. Ze wilden allemaal de necrofiele, kannibalistisch moordenaar aan tafel hebben. Als er zo'n gruwelijke moordenaar te gast was, moesten de kijkcijfers namelijk wel door het dak schieten. Door de jaren heen bleven verschillende talkshows hem uitnodigen om zijn kijk op moordzaken te delen. Sagawa heeft in al deze interviews nooit spijt getoond. Hij zei dat het opeten van Hartevelt een "uiting van liefde" was. "Ik wilde in mij het bestaan voelen van een persoon van wie ik hou."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Berucht of beroemd

De familie van Hartevelt werd door de jaren heen keer op keer geconfronteerd met haar gruwelijke dood. Naast Sagawas optredens in de talkshows, schreef hij een boek waarin hij zijn daden tot in de gruwelijkste details beschreef. Later schilderde hij talloze naakte vrouwen en acteerde hij in een pornofilm. Ook het nummer Too Much Blood van de Rolling Stones is op zijn verhaal gebaseerd en in 2017 is er nog een documentaire over hem gemaakt.

Ster advertentie
Ster advertentie