OMG

Xeo Chu (12) verkoopt zijn eigen kunst voor $150.000

foto: YouTube: NewZeePK
  1. Newschevron right
  2. Xeo Chu (12) verkoopt zijn eigen kunst voor $150.000

De 12-jarige Xeo Chu begon op zijn vierde met schilderen en daar verdient de Vietnamees nu goed geld mee. Eerder deze maand vond de opening van zijn eerste solo-tentoonstelling plaats in New York, maar hij is niet overal even bekend. Zijn vrienden weten bijvoorbeeld niet eens dat hij schildert: "Ik vind het gek om ze te vertellen dat ik een kunstenaar ben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Big business

De kleurrijke schilderijen van Xeo Chu hangen in de beroemde galerie Georges Bergès, midden in de New Yorkse wijk SoHo. Dat komt niet alleen doordat hij twaalf is en een kwast kan vasthouden, maar omdat zijn kunst ook big business is. Galeriehouder George Bergès verkocht al twee schilderijen van de Vietnamese jongen ter waarde van 80.000 dollar. Dat gebeurde nog voor de opening. Het paradepaardje van de expositie is een kleurrijk landschap dat voor maar liefst 150.000 dollar van jou kan zijn. Het gaat om een kunstwerk op panelen van bijna vijf meter breed waar de young boy drie maanden aan heeft gewerkt. "Ik schilder graag landschappen", zegt hij in een reportage. "Ik maak een foto van de plek waar ik ben en als ik terug ben maak ik daar een schilderij van."

Hartoperaties

De opbrengst van de schilderijen van Xeo Chu gaat niet volledig naar zijn bankrekening. Een groot deel van het geld sturen ze naar goede doelen, zegt de kunstenaar tegen Artnet. Een van die goede doelen is Heartbeat Vietnam, een organisatie die hartoperaties betaalt voor kansarme kinderen.

"Hij blijft een kind"

Galeriehouder George Bergès heeft Xeo Chu ontdekt bij eerdere exposities waar zijn kunst hing, zoals in Singapore en Vietnam. Hij vertelt Artnet News dat het interessant is hoe iemand van twaalf jaar naar de wereld kijkt. Toch past hij ook op voor de gevaren: "Hoe enthousiast we ook zijn over zijn werk, we moeten hem op afstand houden van de pers. Aan het einde van de dag blijft hij een kind en dat zal ik niet vergeten."

Kunstzinnig gezin

Xeo Chu is niet zomaar in de kunstwereld gerold. Het klinkt lief dat Bergès over Chu waakt, maar zijn moeder heeft als galeriehouder in Vietnam ook genoeg ervaring in de kunstwereld. Xeo Chu is overigens niet de enige die schildert in de familie, zijn broers doen het ook. Hun moeder stuurde de broers eerst naar schilderles, maar Chu bleef huilen dat hij ook wilde gaan. Zijn moeder stond dat eerst niet toe en liet hem maar eerst tekenen met een potlood. Daarna kreeg hij kleurtjes en begon hij portretten te maken. Nu, bijna acht jaar later, vraagt hij bijna anderhalve ton voor zijn schilderijen.

"}
Ster advertentie
Ster advertentie