Naar homepage
OMG

Foutje: Bol.com trapt in spammail en maakt 750.000 euro over

foto: Jarretera / Shutterstock.comfoto: Jarretera / Shutterstock.com
  1. Newschevron right
  2. Foutje: Bol.com trapt in spammail en maakt 750.000 euro over

Grote kans dat je weleens spammail in je inbox hebt ontvangen. Ook Bol.com kreeg hiermee te maken. De webwinkel dacht het huishoudmerk Brabantia te betalen, maar stortte eigenlijk zo'n 750.000 euro op de rekening van oplichters.

Spelfouten

Vaak kun je spammailtjes herkennen aan de hoeveelheid spel- en tikfouten. Dit was ook het geval bij de mail die Bol.com ontving, maar toch ging er geen alarmbelletje rinkelen. Zij maakten het bedrag namelijk netjes over.

De mail

In het najaar van 2019 hackten de oplichters het e-mailadres van een Brabantia-medewerker. Vanuit daar stuurden ze mailtjes naar bedrijven. "Houd he rekening mee dat we vanaf vandaag een wijziging in onze bankrekeninggegevens hebben voor incaende betalingen; Voortaan moten all incoming betalingen have been overgemaakt naar onze filiaalrekening in Spanje. We het op prijs as u uw gegevens kunt bijwerken", stond er in de mail die Bol.com ontving.

Rechter

Het uitbetaalde bedrag aan de oplichters moet Bol.com ook nog aan Brabantia betalen. Zij verkopen namelijk spullen van het Brabantse merk op hun website. De webshop ging hier tegenin, maar de rechter oordeelde dat Brabantia alsnog recht heeft op het geld. Het verzoek van de criminelen had volgens de rechter tot 'gezonde argwaan' moeten leiden, want "waarom zou een in Nederland gevestigde onderneming alle betalingen van een andere in Nederland gevestigde onderneming willen ontvangen op een Spaanse bankrekening?"

Ster advertentie
Ster advertentie