Naar homepage
OMG

90.000 flessen wodka voor Kim Jong-un onderschept in Rotterdamse haven

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. 90.000 flessen wodka voor Kim Jong-un onderschept in Rotterdamse haven

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un had wel zin in een feestje. Hij was namelijk van plan een paar flesjes wodka in te laten vliegen, maar die werden afgelopen weekend in de Rotterdamse haven onderschept. De douane vond daar een container met maar liefst 90.000 flessen Russische wodka. Deze bleken bedoeld te zijn voor Kim en zijn legerleiding. In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de flessen in beslag genomen.

verboden

De flessen werden gevonden in een container in een schip, dat weer verstopt lag onder de romp van een vliegtuig, meldt het AD. De Noord-Koreaanse leider importeert wel vaker luxe producten zoals kaas, champagne en televisies. Door regels van de Verenigde Naties is er echter een wereldwijd verbod om dit soort goederen naar Noord-Korea te exporteren. Door dit soort acties probeert Kim Jong-un die regels te ontwijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

voedseltekort

Wat nogal opvallend is, is dat de flessen precies worden gevonden in de week dat de Koreaanse Kim zijn volk op een rantsoen zet. Noord-Korea heeft veel moeite om de landbouwproductie op gang te houden, waardoor er al jarenlang sprake is van grote voedseltekorten. Dit toont het falen van de communistische staat aan, maar het land geeft de schuld aan de strenge VN-regels. Door de bevolking, die afhankelijk is van staatswinkels, nu slechts 300 gram (!) voedsel per dag te geven, wil Noord-Korea een signaal afgeven dat het volk de dupe is van de maatregelen. Ook interessant: voor leider Kim Jong-un gelden uiteraard andere regels. De man heeft zelf zwaar overgewicht...

Ster advertentie
Ster advertentie