OMG

'Disaster Girl' Zoe Roth verdient 17 jaar later half miljoen dollar met meme

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. 'Disaster Girl' Zoe Roth verdient 17 jaar later half miljoen dollar met meme

De 21-jarige Amerikaanse Zoe Roth ken je misschien beter als de 'Disaster Girl'. In 2005 werd er van haar een foto gemaakt, waarop ze glimlachend voor een brandend huis staat. De foto ging viral en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als meme. Zoe heeft inmiddels de rechten van de meme gekocht en dat heeft haar al bijna een half miljoen dollar opgeleverd.

Geld verdienen

Het is zeventien jaar geleden dat de wereldberoemde foto van Zoe werd gemaakt. Sindsdien is de foto ontelbare keren bewerkt en gedeeld als meme. Lange tijd wisten Zoe en haar familie niet hoe ze geld aan de populaire meme konden verdienen, maar daar is deze maand verandering in gekomen.

Zoe heeft de originele foto namelijk op een veiling verkocht als NFT, een zogenaamde non-fungible token of niet-vervangbare token. Dat is een unieke token die is gebaseerd op dezelfde technologie als de bitcoin. De hoogste bieder betaalde met 180 Ether (een cryptomunt), dat op die datum omgerekend zo'n 387.658 euro waard was.

Iconische foto

Aan BuzzFeed vertelt Zoe hoe de beroemde foto ooit tot stand kwam. Toen ze vijf jaar oud was, hoorde zij en haar familie allemaal sirenes. Het gezin besloot naar buiten te gaan om te kijken wat er aan de hand was. Vlakbij stond er een woning in brand. Hoewel het er in eerste instantie erg uitzag, bleek het te gaan om een oude woning die was gedoneerd aan de brandweer voor een brandoefening.

Zoe's vader, die net een camera had gekocht, zette zowel Zoe als haar broertje op de foto voor het huis. Drie jaar later zond hij de iconische foto in voor een fotowedstrijd van magazine JPG. De rest is geschiedenis. De foto werd gepubliceerd en later door anderen gebruikt als een meme.

Zoe wordt vaak gevraagd of zij degene was die de brand had gestart, vanwege haar evil glimlach op de foto. In het BuzzFeed-interview maakt ze duidelijk dat ze dat absoluut niet heeft gedaan. "Mensen denken dat ik echt een slecht persoon ben of de brand heb gestart, maar ik neem het nooit serieus. Ik maak me er geen zorgen om."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie