Naar homepage
OMG

"Zwarte Piet geen racisme, wel negatieve stereotypering"

  1. Newschevron right
  2. "Zwarte Piet geen racisme, wel negatieve stereotypering"
Burgemeester Eberhard van der Laan moet de vergunning van de Amsterdamse Sinterklaasintocht van 2013 opnieuw bekijken van de bestuursrechter. De uitspraak is het gevolg van een bodemprocedure die tegenstanders van Zwarte Piet hadden aangespannen.Geen racisme

De rechter gaf de tegenstanders van Zwarte Piet gelijk in hun argument dat "de negatieve stereotypering van Zwarte Piet op de zwarte mens", leidt tot een inbreuk op hun privéleven. De Amsterdamse burgervader heeft volgens de rechter de belangen van tegenstanders van Zwarte Piet niet goed afgewogen bij het verstrekken van de vergunning.Volgens de rechter is artikel 1 van de Grondwet, het verbod op racisme, echter niet geschonden bij het verlenen van de vergunning voor de intocht. Wel zei ze: "Ook al is Zwarte Piet niet als racistisch bedoeld, dat effect kan het wel hebben."

Amsterdamse intocht

"De burgemeester moet nu alsnog de belangen gaan afwegen. Hij moet de vraag beantwoorden of het privéleven van de zwarte eisers zwaarder weegt dan het belang van de maatschappij bij de intocht", aldus de rechter. De rechter benadrukt ook dat de uitspraak alleen gericht is op Sint-intocht die op 17 november vorig jaar in Amsterdam plaatsvond. Niet over het feest zoals het in de rest van het land wordt gevierd. "Waar de meningen zo verdeeld zijn, kan het recht vaak maar deels een uitkomst bieden. Dat is in dit geval ook zo."

Ster advertentie
Ster advertentie