Al 25.000 euro opgehaald voor 'de man die niet bestaat'
- News
- Al 25.000 euro opgehaald voor 'de man die niet bestaat'
Chun Sheng Yan (31) werd als kind slachtoffer van mensenhandel. Zeventien jaar geleden werd hij naar Nederland gesmokkeld. Hij wist te ontsnappen uit het restaurant waar hij gedwongen moest werken, maar liep tegen een nieuw probleem aan. Omdat hij geen papieren heeft, kan hij niet bewijzen wie hij is. In Nederland kan hij daarom geen verblijfsvergunning krijgen. Zelf zou hij het liefst teruggaan naar China, maar dat gaat ook niet. Ondertussen woont hij al jaren in Groningen zonder inkomen, werk of verzekeringen.
Mensenhandelaar
Chun groeide op in China, in een streek met maar een paar huizen. Zijn moeder overleed bij zijn geboorte. Hij woonde bij zijn vader, die vaak ziek was. Op een dag werd Chun aangesproken door een man die hem belooft medicijnen te regelen voor zijn zieke vader. Chun ging met de man mee, niet wetende dat hij in de handen van een mensenhandelaar viel. Hij was toen ongeveer veertien jaar.
Chun werd door de mensenhandelaar met andere lotgenoten opgesloten in een huis. Daarna volgde een lange reis. Overdag werden hij en de anderen opgesloten in treinwagons, schuren of in kratten op vrachtwagens. 's Nachts moesten ze vaak lopen door koude gebieden.
Restaurant
Na weken belandde Chun in een grote stad in Nederland. Hij had totaal geen idee waar hij was. Op een treinstation werd hij opgehaald door een man. Die nam hem mee naar een Chinees restaurant. Daar werd Chun gedwongen te werken zonder dat hij daar loon voor kreeg. Na het werk werd hij opgesloten in een zolderkamer. Hij werd daar geslagen en mishandeld.
Ontsnapt
In 2007 lukte het Chun om te ontsnappen. Hij vluchtte naar een politiebureau. Daar werden er foto's gemaakt van zijn bont en blauw geslagen lichaam. Met behulp van een tolk legde Chun uit wat er gebeurd was. Hij belandde uiteindelijk in een opvanghuis in Leek in Groningen.
tussen wal en schip
Sindsdien valt Chun tussen wal en schip. Omdat hij geen papieren heeft, kan hij niet bewijzen wie hij is. Nederland wil hem geen verblijfsvergunning geven en ook in China is Chun niet welkom.
Inmiddels woont Chun al zo'n 16 of 17 jaar in Nederland. Werken mag hij niet, ondanks dat hij dat heel graag zou willen. Hij verkocht korte tijd pannenkoeken in Groningen, maar moest daarmee stoppen toen hij geen vergunning aan de stadswacht kon laten zien. Hij is nu dan ook helemaal afhankelijk van liefdadigheid.
alleen
"Ik zou het liefst naar China gaan, maar ik zit hier gevangen", zei Chun begin dit jaar in een interview met Dagblad van het Noorden. "Ik wil gewoon leven, iets betekenen voor de maatschappij. Ik zie iedereen dingen doen, maar ik kan en ik mag niets. Dat vind ik onmenselijk." Chun wil eigenlijk niet eens in Nederland blijven. Hij wil zijn vader in China zoeken, omdat hij hem heel erg mist.
Chun las begin dit jaar in Op1 een eigen geschreven brief voor. Daarin vertelde hij wat deze situatie met hem doet: "'s Avonds lig ik bed. Ik kan niet slapen, ik wacht tot ik weer op kan staan. Tik tik de tijd duurt lang. Nog een keer doe ik de lamp aan. Ik zie mijzelf verdrietig in de spiegel. De tijd maakt me kapot. Ik voel de stilte, die is eng. Ik kan er niets aan doen. Elke dag is hetzelfde. Voor mij is er nooit verandering. Ik ben altijd alleen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
crowdfundingactie
Om Chun uit deze verschrikkelijke situatie te helpen, is "een groepje bezorgde Groningers" een crowdfundingactie gestart. Met het opgehaalde geld willen ze Chun zijn identiteit teruggeven en hem aan een nieuw, zinvol leven in Groningen helpen.
De initiatiefnemers willen dat bereiken via een waarheidsonderzoek, een diepgaand psychiatrisch onderzoek waarbij een gespecialiseerde psychiater iemands verleden nader kan onderzoeken. "De IND heeft toegezegd de uitslag van dit onderzoek te willen meenemen in de afwegingen voor het verlenen van een verblijfsvergunning", staat er bij de actie vermeld.
Twee advocaten zijn bereid om Chun bij te staan in een eventuele rechtsgang om een verblijfsvergunning te bemachtigen. De advocaten willen dat gratis doen, maar aan een rechtsgang zijn wel kosten verbonden. En als die rechtszaak wordt verloren, kost dat ook veel geld.
Het streefbedrag van 15.000 euro is inmiddels ruim behaald. In totaal is er al zo'n 25.000 euro opgehaald. Hopelijk gaat het Chun helpen om zijn leven weer op te kunnen pakken.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.