Naar homepage
OMG

Steeds meer handwonden door ontpitten van avocado's

bron: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer handwonden door ontpitten van avocado's

Een perfect rijpe avocado vinden is al een hele missie, maar die vervolgens ook nog eens op een fatsoenlijke manier snijden, is een tweede uitdaging. Veel mensen proberen de pit te verwijderen met een mes, maar dat gaat vaak mis. Zo vaak dat plastisch chirurgen een waarschuwing op verpakkingen willen, omdat er steeds meer mensen met 'avocadoletsel' aan hun handen bij de dokter komen...

Avocadoletsel

De zogeheten 'avocadohand' is al jaren een begrip. Mensen houden de ene avocadohelft in hun hand, om vervolgens met een mes de pit eruit te wippen. Het resultaat als je uitschiet? Een steekwond met soms zelfs zenuwbeschadigingen. In de Verenigde Staten werd al eerder om een waarschuwing gevraagd. Daar vallen jaarlijks zo'n 8000 avocadogewonden. Nederlandse cijfers zijn er niet, maar chirurgen zien het aantal patiënten groeien.

Zo ook plastisch chirurg Annekatrien van de Kar, die wekelijks patiënten met dit soort avocadoletsel ziet in het OLVG in Amsterdam. "We zien vaak dat gevoelszenuwen van de vingers worden beschadigd of doorgesneden. Soms raken mensen zelfs een pees", vertelt ze in een nieuwsbericht van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). De schade kan in enkele gevallen blijvend zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doe geen tv-koks na

Giorgio en Vanessa belden in Turn Up! met plastisch chirurg Tom van Mulken. Ook hij ziet een groei van het aantal avocadoslachtoffers. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat avocado eten de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Tom roept thuiskoks op om vooral niet de trucjes van de tv- en social media-koks na te doen. "Het is niet het meest dodelijke letsel dat je kunt oplopen, maar het is wel een lullig letsel dat toch een lange nasleep kan hebben en makkelijk voorkomen kan worden."

Plastisch chirurg Tom van Mulken vertelt over avocadoletsel in Turn Up!

Veilig ontpitten

De NVPC vindt het hoog tijd voor een waarschuwing en roept supermarkten op om de 'ontpit-instructie' bij avocado's aan te passen. "Op dit moment bevat de instructie vaak nog de optie om de pit met een mes te verwijderen, terwijl het risico op uitschieten hierbij aanzienlijk is." In een filmpje laten ze zien hoe je een avocado op een veilige manier kan ontpitten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie