OMG

Deense kunstenaar levert lege lijsten in bij museum en verdwijnt met 75.000 euro

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Deense kunstenaar levert lege lijsten in bij museum en verdwijnt met 75.000 euro

Een Deense kunstenaar heeft twee lege canvassen ingeleverd bij het Kunsten Museum of Modern Art in ruil voor 75.000 dollar. Jens Haaning, zoals de 56-jarige kunstenaar heet, gaf het project de toepasselijke naam Take the Money and Run, oftewel: pak het geld en verdwijn. Met het statement wilde hij protesteren tegen de lage bedragen die kunstenaars ontvangen.

Geldbiljetten

Haaning, wiens werk zich richt op macht en ongelijkheid, kreeg van het museum de opdracht om twee eerdere werken na te maken. De kunstwerken gebruikten geldbiljetten om gemiddelde inkomens te representeren.

Het museum gaf Haaning daarvoor de nodige geldbiljetten ter waarde van bijna 72.000 euro - die dus bedoeld waren om te gebruiken voor het kunstwerk - en een vergoeding van ruim 3300 euro. De kunstenaar hield zich echter niet aan de opdracht, maar leverde twee lege lijsten in en stak het geld allemaal in eigen zak.

Juridische stappen

Het Kunsten Museum of Modern Art is niet blij met de actie van Haaning. Volgens het museum, dat achterblijft met lege lijsten en een lege bankrekening, is het in strijd met hun wettelijke overeenkomst. "Wij zijn geen rijk museum", zegt Lasse Andersson, directeur van het museum, tegen The Guardian.

De directeur heeft er vertrouwen in dat Haaning het geld uiteindelijk zal teruggeven aan het museum. "Maar als we het niet terugkrijgen, moeten we juridische stappen ondernemen."

Ellendige arbeidsomstandigheden

Haaning heeft ook gereageerd op zijn opmerkelijke kunstwerk. "Het werk houdt in dat ik hun geld heb afgepakt", zegt hij tegen de Deense radio. "Het is geen diefstal. Het is contractbreuk en contractbreuk maakt deel uit van het kunstwerk."

De kunstenaar raadt anderen met "net zulke ellendige arbeidsomstandigheden" als hij aan om hetzelfde te doen. "Als ze vastzitten aan een of andere klote baan en niet betaald krijgen en zelfs gevraagd worden om geld te betalen om naar werk te komen, moeten ze pakken wat ze kunnen en wegwezen."

Ster advertentie
Ster advertentie