Naar homepage
OMG

40 uur taakstraf voor het beledigen van Koningin Maxima

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. 40 uur taakstraf voor het beledigen van Koningin Maxima

Een 63-jarige man uit Utrecht is vandaag veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur voor het beledigen van koningin Maxima. Dat heeft de rechtbank in Midden-Nederland vandaag bepaald. De man heeft de koningin uitgemaakt voor ‘kankerhoer’, ‘kankerwijf’ en ‘dochter van een moordenaar’.

Wat begon bij een bekeuring

De man was onderdeel van een groepje mensen die op 22 oktober 2019 gestopt werden door de politie. Eén van hen kreeg een bekeuring voor een ander strafbaar feit waarop de man begon met beledigen van de koningin in het bijzijn van de agenten. Ondanks meerdere waarschuwingen van de agenten bleef de man doorgaan met de beledigingen. De opmerkingen hebben de koningin niet bereikt, en zij heeft zelf ook geen klacht ingediend. Toch is het strafbaar volgens de politierechter. Hij zei tijdens de rechtszaak: "Deze woorden gaan zodanig ver dat dit niet geaccepteerd hoeft te worden."

Majesteitsschennis

Het incident met de man vond plaats in 2019, toen majesteitsschennis nog als apart artikel in de wet stond. Majesteitsschennis is het beledigen van de koninklijke familie. Inmiddels is dit artikel vervallen, maar het beledigen van een ambtenaar in functie blijft strafbaar. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf. Dat vond de politierechter te ver gaan en koos daarom voor een taakstraf.

Ster advertentie
Ster advertentie