OMG

Blinde pianist (18) is zo goed dat wetenschappers zijn brein onderzoeken

foto: YouTube: Matthew Whitaker Channel
  1. Newschevron right
  2. Blinde pianist (18) is zo goed dat wetenschappers zijn brein onderzoeken

De 18-jarige Amerikaanse Matthew is op zijn zachtst gezegd een bijzonder talent. Hij werd blind geboren, onderging voor zijn tweede verjaardag al elf operaties en had volgens doktoren slechts vijftig procent kans op overleven. Desondanks ontwikkelde hij op jonge leeftijd een groot talent voor pianospelen. Hij is zelfs zo goed, dat wetenschappers zijn hersenen willen onderzoeken om meer te leren over het menselijk brein.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hersenscans

Matthew speelde toen hij drie was al complete pianocomposities en schreef zijn eigen liedjes zonder ooit les te hebben gehad. Alles wat hij hoort, kan hij spelen en hij herkent een nummer binnen enkele seconden. Inmiddels tourt Matthew de wereld over en heeft hij al verschillende awards gewonnen. Zijn talent trok ook de aandacht van neuroloog Charles Limb, die verschillende MRI-scans bij Matthew afnam terwijl hij muziek luisterde of op een keyboard speelde.

opvallende uitslag

De scans hadden een opvallende uitslag: het visuele deel van zijn hersenen wordt volop gestimuleerd wanneer hij muziek hoort. "Het lijkt alsof zijn brein het deel dat niet door het gezichtsvermogen gebruikt wordt, gebruikt om muziek waar te nemen", aldus dokter Limb tegen CBS News."Het leent als het ware dat deel van de hersenen om het vervolgens opnieuw te 'bedraden' zodat hij muziek kan horen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Next Stevie Wonder

Het zal je niet verrassen dat Matthew ook wel 'de nieuwe Stevie Wonder' wordt genoemd. De kans is groot dat hij net zo'n grote naam wordt, want op zijn tiende stond hij al in het voorprogramma van de legendarische muzikant. Voorlopig gaat hij in ieder geval vrolijk verder met het uitvoeren van zijn passie en daarmee gaat hij ongetwijfeld nog voor veel verbazing zorgen. Zo klinkt zijn laatste album Now Hear This volgens critici alsof hij met zes handen tegelijk speelt...

Ster advertentie
Ster advertentie