OMG

Fotograaf weet het zeker: "2Pac lives!"

  1. Newschevron right
  2. Fotograaf weet het zeker: "2Pac lives!"

Fotograaf Dennis Duijnhouwer is bezig met een bijzondere klus. Voor zijn project 2Pac Lives! fotografeert hij overal waar hij voor z'n werk naartoe moet, alles wat met 2Pac te maken heeft. Fans met bijzondere kleding of tatoeages, tags op de muur, van Amsterdam tot aan Servië: Dennis is op een missie om aan te tonen dat de rapper zelf misschien dood is maar z'n erfenis zeker niet!


Hoe ben je op het idee voor deze fotoreportage gekomen?
“Ik was op reis door Oman, een land waar zo ongeveer je rechterhand eraf wordt gehakt als je aan graffiti doet, en ik zag in die week maar 1 stukje tekst op een muur: 2pac Lives! Omdat mijn hoofd op dat moment bij de opdracht was die ik daar aan het doen was, vergat ik er een foto van te maken. Toen ik vervolgens op alle reizen daarna, in alle steden waar ik kwam, soortgelijke graffiti tegenkwam, besefte ik dat er iets aan de hand was. Dat besloot ik vast te gaan leggen. Je hebt Che Guevarra, Bob Marley, en nu dus Tupac.”

Waar komt jouw bewondering voor Tupac vandaan?
“Ik woonde in de jaren ’90 in een wijk in LA die geterroriseerd werd door het, naar later bleek, meest corrupte politiekorps ooit van de LAPD. Agenten die, als ze off-duty waren, als private security werkten voor Death Row records, op dat moment de platenmaatschappij van onder andere Tupac.

Foto: Dennis Duijnhouwer

Jaren nadat ik hardhandig was opgepakt en in de cel gegooid voor een lullig klein vergrijp door een nogal intimiderende en aggresieve agent, zag ik zijn naam voorbij komen in een artikel over hoe een compléét wijkteam zich zich schuldig had gemaakt aan grootschalige drugshandel en afpersing. Bij dat artikel stonden foto’s van de agenten met rappers van Death Row en dus ook met Tupac. Sindsdien heb ik een fascinatie met dit deel van de geschiedenis van de LAPD en zodoende ook met hem.”

Een 80-jarige opa met Thug Life op z'n buik, een baby met een bandana om; welke Tupac-dingems zou je echt héél graag vast willen leggen?
“Ik ben heel erg op zoek naar een blanke Tupac-imitator, die ik inmiddels op het spoor ben.”

De titel van je project is natuurlijk 2Pac Lives!: wat is jouw theorie over de dood (of 'dood') van Tupac?
"Kijk, ik heb hier na mijn jarenlange onderzoek natuurlijk wel een theorie over, maar die hou ik liever voor mezelf. Ik heb weinig trek in om bungelend van mijn balkon op 3 hoog te worden gehangen door Suge Knight, sorry."

Ben jij of ken jij een grote Tupac-fan óf een plek waar toffe Tupac-graffiti op de muur staat? Mail Dennis!

Ster advertentie
Ster advertentie