OMG

Derek Otte: Vandaag, de Dag van Nationale Rouw

  1. Newschevron right
  2. Derek Otte: Vandaag, de Dag van Nationale Rouw
Spoken word van Derek Otte voor de slachtoffers en nabestaanden van #MH17.



Vandaag is een dag van gezamenlijk verdriet. Donderdag was ook een vandaag en morgen kwam toen niet. Voor die honderden mannen, vrouwen en kinderen. Mensen, zoals ik en jij. Was het leven voor even in vakantiestemming en daarna… Voorbij.

Vandaag is een dag van gepaste gelatenheid. Iedereen kent iemand die iemand kent, overal heerst verslagenheid. Waar een vroegtijdig overlijden zó onterecht is, als onschuldig leven de tol betaalt voor WHATEVER het gevecht is…

Vandaag is een dag van collectieve consternatie. Wat is het hoe en waarom achter deze hele operatie? Kon dit worden voorkomen, hoe kon het gebeuren. We kunnen niets anders dan vragen stellen, afwachten en treuren…

Vandaag is een dag van algeheel gemis. Maar ook van besef hoe vreedzaam, goed en welvarend het hier is. Het belang van familie, vrienden en andere dierbaren om je heen. Van de vergankelijkheid van ALLES, dat we in het algemeen… Niets zeker weten, hier op aarde. Van naastenliefde en medemenselijkheid als het enige met ECHTE waarde.

Vandaag is een dag van nationale rouw. OM de slachtoffers, MET de nabestaanden en met de vraag wat is er nou… Met deze wereld aan de hand. Opstand en oorlog in menig land, stad of gebied. Wat mijn hart voelt, snapt mijn hoofd niet… Al wat je op televisie ziet, is vaak niet meer dan VER verdriet en opeens is het dichtbij. Er is zo veel mis met de wereld maar, de wereld zijn wij…

Vandaag…

Vandaag kijken we langs bloemenzeeën, condoleanceregisters en de vlaggen halfstok. Voorbij rouwbanden, politieke speeches en de zoveelste stille tocht. Vandaag is niemand religieus, etnisch of cultureel getint. Vandaag zijn we allemaal mensen, saamhorig en eensgezind. En ik háát de reden hiervan, begrijp me niet verkeerd, maar ik put ook hoop uit VANDAAG omdat iedereen participeert.

Met één ramp, geen kampen. Mensen kampen met gevoel. Het alledaagse telt niet meer, het land is niet zo koud en koel en kil, ik wil… Met het volste respect voor iedereen, de WENS uitspreken dat de compassie om mij heen wat vaker een plek krijgt in ons midden. Dat we de ander vaker helpen, vaker voelen, vaker bidden. Vaker stilstaan, vaker preachen. En niet alleen voor drama’s dichtbij prachtig speechen:

*Quote Timmermans*

Was de wereld maar vaker zo, óók bij de gemiddelde ver-van-ons-bed-show. Vanaf, vandaag… Juist óók ZONDER tragedie. In deze snelle wereld van haat en nijd is liefde ECHT de ENIGE remedie. Van mijn hart, tot het jouwe… Laten we rouwen. Maar hoopvol bouwen, gedreven, gestaag… En omdat morgen niet zeker is, begin… Vandaag.



Ster advertentie
Ster advertentie